Gradovi

EK: Rast evrozone biće sporiji nego što se očekivalo

Privredni rast evrozone u ovoj godini biće sporiji nego što je ranije predviđano, uz prigušenu inflaciju, ocenila je Evropska komisija (EK) u danas objavljenim ekonomskim prognozama, upozoravajući na visoke spoljne i unutrašnje rizike po privredu 19-članog bloka.

BRISEL – Privredni rast evrozone u ovoj godini biće sporiji nego što je ranije predviđano, uz prigušenu inflaciju, ocenila je Evropska komisija (EK) u danas objavljenim ekonomskim prognozama, upozoravajući na visoke spoljne i unutrašnje rizike po privredu 19-članog bloka.

Prema prolećnoj prognozi EK-a, bruto domaći proizvod (BDP) evrozone u ovoj godini iznosiće 1,6 odsto, što je za 0,1 procentni poen manje od februarske procene i niže od rasta od 1,7 procenata ostvarenog u 2015, prenosi agencija Rojters.

Za iduću godinu predviđa se rast BDP-a od 1,8 odsto, u poređenju s procenom od 1,9 procenata pre tri meseca.

Očekuje se, takođe, niži rast potrošačkih cena, i to od 0,2 procenta u ovoj godini, znatno niže od 0,5 odsto koliko je Komisija projektovala u februaru.

Ova cifra i dalje predstavlja poboljšanje u odnosu na nultu inflaciju u 2015. godini, ali je daleko od ciljane inflacije Evropske centralne banke od 2,0 procenta. Za 2017. godinu, EK očekuje inflaciju od 1,4 procenta.

„Ekonomski oporavak u Evropi se nastavlja, ali je globalni kontekst nepovoljniji nego što je bio ranije“, izjavio je potpredsednik EK, Valdis Dombrovskis.

Što se tiče vodećih privreda u evrozoni, prema prognozi EK, u Nemačkoj se očekuje rast BDP-a od 1,6 procenata ove i naredne godine, što je manje od ranije predviđanih 1,8 odsto za svaku godinu pojedinačno, a takođe je ispod rasta od 1,7 procenata iz 2015.

Komisija je takođe revidirala naniže procenu rasta italijanske privrede na 1,1 odsto ove godine, sa 1,4 procenta predviđanih u februaru, dok je projekciju za 2017. godinu ostavila nepromenjenom na 1,3 odsto. Italija je prošle godine imala rast BDP-a od 0,8 odsto.

Prognoza Komisije je manje optimistična nego projekcija italijanske vlade, koja očekuje rast domaće privrede od 1,2 odsto u ovoj godini i 1,4 odsto dogodine.

Procene rasta francuske ekonomije su zadržane na ranijem nivou od 1,3 procenta za ovu i 1,7 odsto za iduću godinu, u odnosu na 1,2 odsto iz 2015. godine.

Za Grčku, koja je u okviru spasilačkog programa evrozone, očekuje se da će biti jedina zemlja unutar bloka jedinstvene valute sa padom BDP-a 0,3 odsto u 2016. godini nakon procenjenog privrednog pada od 0,2 procenta u prošloj godini. Ipak, Komisija je revidirala naviše prognozu rasta grcke ekonomije za ovu godinu sa prethodnih minus 0,7 posto. U 2017, očekuje se da će BDP Grčke opet biti u pozitivnoj zoni, s rastom od 2,7 procenata, navodi britanska agencija.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh