Novosti online

Екатарини Великој у част

Концерт посвећен једном од највећих бендова са наших простора – „Екатарини Великој” биће одржан сутра увече, у некадашњој Хали спотова на Новом Београду, однедавно названој Хала „Ранко Жеравица”. Бројни извођачи из Србије и региона оживеће сећање на чланове групе и њихову музику, као и на музику група „Шарло акробата” и „Лимуново дрво”.

До сада учешће су, између осталих, потврдили Дадо Топић, најперспективнија хрватска рок група „Банг банг”, чланови бенда „Боговићи”, бивши чланови бенда „Парни ваљак”, Ивана Петерс из групе „Негатив”, „Неверне бебе”, Дејан Цукић, Горан Шепа Гале из групе „Кербер”, Викторија, хор „Чаролија”, Тања Јовићевић, трибјут бенд „Деца из воде”, Милош Влалукин…

ЕКВ трибјут бенд „Деца из воде” пред публику излази да у свом аранжману отпевају две песме групе која их је још одавно потпуно освојила. Четворо младих музичара, од којих је за клавијатурама Луна Шкопеља, још пре две године дошли су на идеју да формирају овакав бенд и тада су по београдским клубовима изводили њихову музику у знак сећања на музичаре које знају само по песмама које су изводили.

– Та наша идеја је крајем прошле године, у новембру, баш заживела па смо почели да наступамо по Србији и региону. Већ смо имали три концерта у Београду, наступали смо по неким мањим српским градовима, а 29. јануара одржали смо концерт у највећем загребачком клубу „Винтиџ индустријал” – прича Луна Шкопеља која у бенду свира клавијатуре попут Маргите Стефановић, коју је као мала упознала јер је Меги била кућна пријатељица њених родитеља и тетке.

– Моја тетка је велики обожавалац ЕКВ-а и она ми је пуштала њихове плоче. Одрастала сам уз њихову музику, а касније сам мало озбиљније почела да их слушам. Тетка ми је доста приближила Маргиту коју сам као мала упознала, али је се не сећам. Маргита је причала како је последњи пут свирала на старом, раштимованом клавиру и тај запис постоји захваљујући Фирчију. Свирала је, заправо, на клавиру моје тетке на којем сам и ја свирала – прича млада певачица признајући да се доста идентификовала са Маргитом и њеном енергијом, са оним лепим стварима по којима многи памте Маргиту Стефановић.

Главни јунак филма „Ко је Милош Бранковић?” београдски глумац Милош Влалукин такође ће наступити на концерту у част „дечака из воде” и његових колега.

– Ово није први пут да наступам на сличном обележавању. Пре неколико година у Студентском културном центру сам са бендом „Круг” наступио поводом годишњице смрти Милана Младеновића. Било је то, наравно, 5. новембра и тада сам певао песму „Синхро”, док ћу у Хали „Ранко Жеравица” отпевати нумеру „Глад” јер мислим да је доста актуелна у овом тренутку. Додуше, време је показало да су актуелне све песме Милана Младеновића – каже Влалукин.

Присећа се јунак представа за децу и одрасле како је први пут у Хали Београдског сајма слушао ЕКВ први пут и како му је тај догађај остао у сећању до данашњих дана.

– Имао сам 14 година и пошао сам на Сајам са двојицом старијих другара. Због тога ме је мама и пустила. Слушао сам концерт који је носио назив „Рокенрол заувек” и сећам се да је та музичка фешта почела 30. априла 1994. године да би зашла дубоко у ноћ на 1. мај када је пао и Ускрс! Чак мислим да имам и карту – прича Милош Влалукин који се сећа и да је Милан Младеновић тада на сцену изашао полуго и у фармеркама „левис 501” и „старкама” које су тада биле апсолутни хит у Београду.

– Био је то велики концерт са разним извођачима. Срећа што на „Јутјубу” постоји забележен цео наступ – истиче наш саговорник откривајући да је управо са 14 година почео да слуша рокенрол.

– Онај део са „Екатарином Великом”, „Шарлом акробатом”… неко треба да ти сервира док си још млад. Добро је ако имаш среће да ти неко у животу покаже прави музички пут. Имам доста млађу сестру која у својој библиотеци има Жикићеву књигу „Место у мећави”. И ја код куће највише слушам нови талас, музику из осамдесетих година прошлог века, период који је на југословенској а потом и српској музичкој сцени био најпродуктивнији – сматра Влалукин којег у наредном периоду очекују нова снимања и нове представе.

Осим њега пред публику ће изаћи још неколико његових колега који спремају изненађења у част „Екатарине Велике”.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh