• Gradovi

  ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА: НА МРЦИЊАКУ НИШТА НОВО

         Пре три  недеље Еколошки покрет Оџака објавио је фотографије о сточном гробљу у Бачком Брестовцу ( мрцињаку – како кажу Брестовчани). Дигла се велика „прашина“ и надали смо се да ће то деловати отрежњујуће на све одговорне у нашој општини.

  Да би проверили да ли се нешто променило, чланови Еколошког покрета Оџака су у суботу 11.11.2017. године,  обишли су сточно гробље у Бачком Брестовцу и констатовали да  мрцињаку нема промена: све је по старом.

  Угинула стока се даље баца ван ископане рупе и као да нико о томе није рекао ни реч, мада су о томе писали Курир, Вечерње новости, прилог објавила Радио-телевизија Војводине, бројни  портали , друштвене мреже.

  Видео о везаном псу за цркнуту краву имао је у једном тренутку преко 40.000 прегледа и преко 600 дељења.

  Све ово није било довољно да становници Бачког Брестовца промене своје понашање.

  Чланови Еколошког покрета овог пута затекли су теле испред некадашње зграде хладњаче и краву на десетак метара од јаме за бацање угинулих животиња.

  Констатовали су да је онај ко је радио на уклањању лешева ( вероватно ЈКП „Брестком“ ) траљаво обавио свој посао.

  Уместо да се ангажује механизација и јама за бацање угинулих животиња ископа тако да керовима и дивљим животињама онемогући приступ цркнутим животињама,  само је  формално   урађен  посао који су наредили инспекцијски органи.

  Цркнуте животиње су само гурнуте у рупу тек толико да се каже да нису ван рупе и до њих врло лако могу  да  дођу и керови и дивље животиње. Јама треба да има вертикалне зидове и да буде довољно дубока да онемогући приступ лешевима угинулих животиња.

  Садашња јама је вероватно остатак јаме ископане пре неколико година.

  Временске прилике и неприлике су учиниле своје , тако да су се зидови јаме урушили и јама изгубила своју функцију – па је, изгледа, сасвим свеједно да ли су  лешеви животиња у јами или ван ње – када керови и дивље животиње могу слободно да им приђу .

  Општински органи требало би озбиљно да се позабаве овим проблемом и да се коначно утврди нечија одговорност.

  Љ.П.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com