• Gradovi

  Vučić: Izetbegovićeva izjava ima dalekosežne političke i pravne posledice

   

   

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je izjava bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o Kosovu kompleksna izjava sa dalekosežnim posledicama i da je treba sagledati na veoma ozbiljan način.

  „Reč je o veoma složenoj, kompleksnoj izjavi sa veoma dalekosežnim političkim i pravnim posledicama. Mnogo je ozbiljniji njegov intervju nego što iko u Srbiji u ovom trenutku to može da sagleda. Sagledaćemo je iz svih uglova i pronaći ćemo najbolji odgovor za Srbiju“, rekao je Vučić novinarima tokom posete prostorija Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

  U juče objavljenom intervjuu za Dojče vele Izetbegović je rekao da je što se njega tiče Kosovo do sada trebalo da bude priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH. Upitan da sa „da“ ili „ne“ odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo Izetbegović je rekao: „Nadam se da“. Vučić je rekao da Izetbegovićev intervju Dojče veleu „donosi brojne promene u dugoročnom smislu“.

  Vučić je naveo da „tu ima mnogo kompleksnih stvari“ i da zato neće danas govoriti šta će biti odgovor Srbije već želi „da prodje nekoliko dana“ i dodao da će Srbija „nastaviti da se ponaša odgovorno“. Podsetio da je za četvrtak zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

  „Taj intervju komplikuje mnogo toga u regionu. Ne mogu da govorim ružne stvari o Bakiru, niti bilo kom drugom. Stvari izgledaju drugačije nego što su izgledale juče“, dodao je Vučić i naveo da je to sve što može da kaže jer ne treba trčati pred rudu.

  „Mnogo toga se promenilo nakon tog intervjua, i nije samo priča o tome da se nada priznanju Kosova… i to da se teritorijalni integritet BiH brani ratom a da Srbija treba da ga isporuči uz šoljicu kafe i ratluk… Reč je i o drugim delovima naše teritorije da se neko meša u naše unutrašnje odnose, a za to nema nikakav osnov“, kazao je Vučić.

  Predsednik Srbije je, navodeći da medjunarodna zajednica ima različite aršine prema Srbiji, njenom teritorijalnom integritetu u odnosu na druge zemlje, ocenio da bi on, da je rekao da treba priznati nezavisnost Republike Srpske, završio u Hagu. „Šta bi bilo da sam rekao bilo šta slično, ceo svet bi nam pao na glavu. Šta bi bilo da sam izgovorio ne daj Bože da Republika Srpska treba da bude nezavisna, mislim da bi me oterali u Hag ali na račun Srbije svi mogu da izgovore šta žele“, rekao je on.

  Vučić je dodao da želi da se slegnu stvari i da su noćas radili analize novonastale situacije.

  On je upozorio da će Srbija morati da se bori sa sve većim pritiscima iz celog regiona ali i medjunarodne zajednice.

  Vučić je upitao i šta znači to da se sve strane smire, kad on juče nije izgovorio ni reč na tu temu.

  Vučić je upozorio na to što neki misle da nije dovoljno da Srbija bude poražena, već pregažena i ponižena i da je samo takva pregažena i ponižena Srbija, dobra Srbija.

  Prema njegovim rečima, za gradjane Srbije je dobra samo ponosna Srbija, Srbija koja gleda u budućnost, poštuje tudje žrtve ali ceni i svoje i ukazuje na sva stradanja srpskog naroda i na Kosovu i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

  „To je jedina Srbija koju želimo i u kojoj želimo da živimo“, rekao je Vučić i poručio svima onima koji misle da raličitim pritiscima mogu da unize Srbiju da su ovoga puta naišli na nešto tvrdji orah.

  Upitan da li neko stoji iza Izetbegovićevog stava Vučić je rekao da to ne zna.

  „Ono što mogu da garantujem je da naša suza neće naići ni na tugu, ni na plač, ni na razumevanje medjunarodne zajednice. Oni će reći to je sve u redu i mi smatramo da je Kosovo nezavisno, reći će pa, to se podrazumeva, ali vi Srbi nemate pravo da se žalite na bilo šta, vaš teritorijalni integritet je srušen, zgažen govorim iz njihovog ugla, i to su sad nove činjenice“, rekao je Vučić.

  Predsednik je dodao da kada im na to iz Srbije kažu kako to da danas štitite teritorijalni integritet Španije, BiH i svih mogućih, a srpski integritet i celovitost niste štitili, oni stanu, pogledaju u plafon ili u nebo i baš ih briga za sve.

  „Biće nam još teže i oko Kosova i svih drugih pitanja zato što neko u svetu smatra da Srbija nije dovoljno poražena dok nije sasvim pregažena i ponižena“, rekao je Vučić i dodao je da je njegov posao kao predsednika Srbije da nikome ne dozvoli, ma koliko ti neki bili jaki i moćni, ni da Srbiju pregaze ni da nju i njene gradjane ponize.

  Upitan da li se nada i slozi i jedinstvu po pitanju Kosova i Metohiji, Vučić je dodao da ne veruje da je to moguće, ali da bar očekuje da većina bude nedvosmislena jasna u svom opredeljenju za budućnost.

  „Ne mislim da je moguć čak realan i racionalan pristup jer u situaciji u kojoj su mnogi zainteresovani spolja da zemlju podele da bi njom lakše upravljali i svojim interesima do toga ćemo teško doći. Potrebo je da većina bude nedvosmislena i jasna u svom opredeljenju za budućnost, a to su naši nacionalni interesi“, rekao je Vučić.

  Dodao je da predstoji mnogo toga da se uradi, da se donesu neke deklaracije koje se tiču jezika, kulture, pisma, i da je sve to važno.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com