Gradovi

Ekonomisti: Izbori neće zakočiti ekonomske reforme

BEOGRAD – Održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji ne bi trebalo da dovede do zastoja niti da uspori tempo planiranih ekonomskih reformi, istakli su danas ekonomisti i poručili da je ekonomski program već uspostavljen i da se može samo pomeriti tok zakonodavnih aktivnosti.

Ekonomista Ivan Nikolić rekao je na predstavljanju novog broja časopisa MAT u PKS da je mišljenja da u zemlji ne bi trebalo da imamo zastoj u onoj meri u kojoj smo imali u nekim prethodnim izbornim procesima.

„Ovaj izborni proces je izvesniji, to ne znači da neće biti nekog zastoja, zakonodavna procedura će definitivno biti u zastoju i očekivanja u pogledu koalicionog parnera i vođenja pojedinih ministarstva, može da uspori tempo u tom smislu, ali ne vrerujem da će doći do potpunog zastoja“, rekao je Nikolić novinarima.

On kaže da je „prilično aspstaktno i maglovito“ šta će ekonomiji doneti nov sastav parlamenta u odnosu na ovu vladu.

„Mislim da neće ništa posebno. Ekonomski program je već postavljen i definisan imamo aranžman sa MMF-om i ne može tu da bude nikakvih bitnih promena što se tiče ekonomije“, kazao je Nikolić.

On je dodao da promene koje će doneti izbori mogu da imaju efekte na ekonomiju, ali ne u meri da to poremeti uspostavljene tokove.

Kako je kazao, izbori mogu da utiču na odlaganje pojedinih reformi pre svega u domenu rada Ministarstva državne uprave, koje se odnose uvođenje platnnih razreda i još neke reforme.

„Moguće je da se to odlži za post izborni period, jer se takve stvari ne donose pred izbore, ali to ne menja na stvari i na oceni 2016. godine. Čak i da to krene od juna opet će moći da se odradi ako ima dobre volje“, kazao je Nikolić.

Ekonomista Miladin Kovačević rekao je da je izvesno da se posle izbora neće dugo čekati na formiranje vlade.

„Troškovi izbora nisu relevantni u kontekstu ekonomije. To je jasna procedura i uhodan postupak, to nije neki značajan trošak, već možda pre svega izgubljeno vreme koje može biti raspoređeno sa manjim intenzitetom sa akcentom na zakonodavne aktivnosti“, rekao je Kovačević.

On je dodao da se u periodu od 40-45 dana od zakazivanja do održavanja izbora ne mora stati sa aktivnostima koja se započnu, a koje nisu zakonodavne.

„Ono što je sada jasno je dominantna politička snaga i to ne može da se promaši čak ni sa lošim istrazizvanjima javnog mnjenja. Nije realno da će od izbora do sastavljanja vlade proteći meseci i ovi izbori izvesno ne mogu imati značajan efekat na ekonomiju, pa čak ni na kašnjenje reformskih procesa“, rekao je Kovačević.

Njegov kolega Stojan Stamenković kaže, međutim, „da se ne seća nijednih izbora koji nisu doveli do poremaćaja privrednih tokova“.

„Radi se i o merama koje se donose, koje tek treba sistemski da se uvedu i na realne tokove u privredi je znalo da utiče. Ne sećam se nijednih izbora da se to nije dogodilo, a možda će sada biti izuzetak“, rekao je Stamenković.

Foto Tanjug, J. Pap/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh