Gradovi

Elektronskim dozvolama do brže gradnje i manjih troškova

Elektronskim dozvolama do brže gradnje i manjih troškova

BEOGRAD – Objedinjena procedura i izdavanje elektronskih građevinskih dozvola stvorili su uslove za bržu gradnju i manje troškove, rečeno je danas na skupu u Privrednoj komori Srbije.

Sekretar Udruženja za građevinarstvo u PKS Viktor Kobjerski je rekao na okruglom stolu „Postupak sprovodenja objedinjene procedure za izdavanje građevinske dozvole i primena softverske aplikacije“, da su elektronske dozvole veliki napredak, ali da su zastupljene i određene „dečje bolesti“ koje treba prevazići u periodu uhodavanja.

Kobjerski je rekao novinarima da je ubrzano dobijanje građevinskih dozvola i da će zahvaljujući tome biti brža gradnja.

On je kazao da je okrugli sto organizovan kako bi svi koji imaju neki problem mogli da ga reše uz pomoć stručnjaka PKS i svim koji učestvuju u tom procesu.

„Ima trenutno zastoja, ali sam zadovojan, jer je elektronsko izdavanje dozvola zastupljeno svuda u svetu i olakšaće investitorima i projektantima“, kazao je Kobjerski.

On je istakao da su u Srbiji primenjena najbolja iskustva iz sveta, a posebno iz Mekedonije koja efikasno izdaje elektronske građevinske dozvole.

Šef službe Sertifikacionog tela PKS Dušan Berdić je rekao da komora ima svoje sertifikaciono telo, jedno od šest sertifikacionih tela u Srbiji koje se bavi izdavanjem kvalifikovanih elektronskih sertifikata neophodnih u novoj proceduri za dobijanje građevinskih dozvola.

„Izašli smo u susret privredi da se što pre obezbedi dovoljan broj sertifikata. Ova procedura će značajno da ubrza izdavanje dozvola i smanji troškove, što je do sada bio veliki problem“, istakao je Berdić.

On je dodao, takođe, da treba prevazići ‘dečje bolesti’ kada će biti drastično bolje i brže.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović je rekla da je od početka godine uspešno uvedena elektronska građevinska dozvola, da su sprovedene obuke.

Ona je podsetila da se od 1. januara zahtev za dobijanje dozvole može poslati samo elektronskim putem.

Damnjanović je kazala da će u narednih šest meseci na pet mesta u Srbiji, uglavnom u regionalnim privrednim komorama, biti organizovana pomoć za sve kojima je potrebna u primeni aplikacije za dobijanje elektronske dozvole.

U Agenciji za privredne registre se može, takođe, dobiti pomoć i od 4. januara je dobijeno više od 800 zahteva za pomoć, od čega je više od 600 već rešeno, rečeno je na okruglom stolu.

Sistem je počeo da radi 4. januara u Agenciji za privredne registre i pristupaće mu se putem sajtova APR, Ministarstva građevinarstva i sajtova lokalnih samouprava, kao i na sajtu www.građevinskedozvole.rs.

Zahteve za dozvole može da podnese lica koja poseduju elektronski sertifikat, koji može da se dobije u šest sertifikacionih tela – MUP i Vojska Srbije, Pošta Srbije, Privredna komora Srbije, Halcom i E-smart systems.

Minimum tehničkih uslova za pristupanje sistemu e-dozvola podrazumeva da korisnik poseduje računar sa Windows XP operativnim sistemom, noviji internet pretraživač i internet sa brzinom download-a od 1Mbps i upload-a od 0,5Mbps.

Sistem je jednostavan jer se kroz proceduru prolazi u pet koraka, biranjem opcija iz padajućih menija. Omogućeno je praćenje toka rešavanja zahteva, podnosilac i institucije uključene u proceduru dobijaju e-mail obaveštenja o statusu predmeta.

Softver upozorava službenike na rokove za postupanje po zahtevu. Dokumenti se digitalno potpisuju zbog čega je nemoguća njihova zloupotreba i naknadna modifikacija.

NALED je obezbedio donaciju u iznosu od 400.000 evra za izradu softvera za e-dozvole, a novac su donirale vlade Nemačke i Švajcarske preko GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga i Švajcarske razvojne agencije.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh