Gradovi

EP danas o rezoluciji o Srbiji, glasanje u četvrtak

STRAZBUR – Evropski parlament raspravljaće danas na plenarnoj sednici o Rezoluciji o Srbiji, kojom se poziva na što skorije otvaranje ključnih poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu sa EU.

Rezolucijom se pozdravlja napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine tokom 2015. godine i vlasti pozivaju da u potpunosti i blagovremeno primene do sada postignute sporazume, uz napomenu da je to jedan od uslova za pristupanje Srbije EU.

Evropski parlamentarci bi o predloženoj rezoluciji trebalo da se izjasne u četvrtak, 4. februara, a raspravi i glasanju prisustvovaće ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

U dokumentu, koji je Spoljnopolitički odbor EP usvojio 28. januara, pozdravljaju se mere kojima se Srbija priprema za pregovore o članstvu sa EU i akcioni planovi za poglavlja 23 i 24, koja se tiču osnovnih prava.

U Rezoluciji se pozdravlja otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU u decembru prošle godine i izražava nada da bi i poglavlja 23 i 24 mogla biti otvorena već početkom 2016. godine, budući da su presudna za reforme u pravosuđu.

Tim dokumentom se takođe ističe i značaj konstruktivnog pristupa srpske vlade regionalnoj saradnji, kao i u rešavanju migrantske krize.

U dokumentu se pozdravlja angažovanje Srbije u normalizaciji odnosa sa Kosovom i ističe volja Beograda da do kraja sprovede sporazume o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

U rezoluciji se izražava nada da neuspeh kandidature Kosova za članstvo u Unesko neće ugroziti dijalog.

Poslanici se osvrću i na potrebu da Srbija učini veći napor i progresivno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, uključujući i odnos sa Rusijom.

Srbija se u tekstu rezolucije poziva da nastavi sa sistematskim reformama, obezbedi da rad sudija, tužilaca i medija bude oslobođen političkog uticaja i pojača napore u borbi protiv organizovanog kriminala.

Spoljnopolitički odbor EP je, inače, usvojio predlog rezolocije sa 50 glasova za, dva glasa protiv i četiri uzdržana.

Foto Tanjug, video/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh