Gradovi

EPS posluje u skladu sa međunarodnim propisima

BEOGRAD – „Elektroprivreda Srbije“ saopštila je danas da poštuje sve međunarodne i domaće propise i ne ugrožava bezbednost građana i njihove imovine, već uveliko radi na odbrani od poplava i u interesu građana.

EPS, odnosno Hidroelektrana „Đerdap“ je do sada oborila kotu na Dunavu za 4,75 metra, a kako Dunav raste oboriće je za još 1,25 metara na kotu koja je prirodni režim rada, navodi se u saopštenju.

Na ovaj način EPS je reagovao na saopštenje Pokrajinske vlade u kojem se apeluje da se akumulacija „Đerdapa“ spusti za minimum 30 centimetara, u cilju odbrane poplava.

U saopštenju Pokrajinske vlade se navodi da „ovo nije vreme za stvaranje profita nego za slogu i odbranu ljudskih života i materijalnih dobara u Srbiji“.

„Elektroprivreda Srbije“ ističe da je od 17. februara počela da obara kotu na Dunavu na Đerdapu.

„Kojom brzinom se kote obaraju odlučuju zajedničke dispečerske službe „Đerdapa“ i Rumunije i sve se radi u skladu sa međunarodnim sporazumom“, ističe se u saopštenju.

Režim rada u uslovima visokih dotoka utiče na efikasnost hidroelektrana i smanjenje snage i proizvodnje, te nema govora o ostvarivanju profita, navode u EPS-u.

„Sve nadležne službe u EPS-u rade svoje poslove u skladu sa nadležnostima i u stanju pripravnosti su, te molimo učesnike predizborne kampanje da neproverenim informacijama ne utiču na rad elektroenergetskog sistema“, zaključuje se u saopštenju.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh