Gradovi

Erdogan: Otvorićemo granicu ako to bude neophodno

ANKARA – Turska je spremna da, ako to bude neophodno, otvori granicu i pusti u zemlju desetine hiljada sirijskih izbeglica koje su na granici ostale zaglavljene nakon što su pobegle od napada režima, poručio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

„(Sirijski) režim je sada blokirao deo Alepa… Turska je pod pretnjom. Ako dođu do naših vrata i ne budu imali drugog izbora, ako to bude neophodno, mi to moramo uraditi i pustiti našu braću unutra“, rekao je Erdogan novinarima juče po povratku iz Senegala, prenosi danas AFP.

Turski prelaz na granici sa Sirijom Endžipinar ostao je zatvoren za hiljade izbeglica koje već treći dan čekaju da uđu u Tursku, javio je reporter francuske agencije.

„Ali granica je i dalje otvorena za hitne slučajeve“, rekao je neimenovani turski zvaničnik, dodavši da je sedam povređenih sirijskih izbeglica u petak prebačeno u Tursku radi lečenja, a jedna juče.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu juče je rekao da će njegova zemlja zadržati svoju „politiku otvorene granice“ za sirijske izbeglice.

Hiljade Sirijaca, pretežno žene i deca, beže od petka u pravcu turske granice iz severnog sirijskog grada Alepa pred velikom ofanzivom režimskih snaga koju podržavaju ruski vazdušni udari, navodi AFP.

Turska dostigla limit, ali nastaviće da prima izbeglice

Zamenik turskog premijera Numan Kurtulmus izjavio je da je njegova zemlja dostigla limit svojih „kapaciteta za apsorpciju“ izbeglica, ali će ipak nastaviti da ih prima.

Turska je poslednjih nedelja izložena sve većem pritisku da otvori svoju granicu sa Sirijom, na koju su stigle desetine hiljada Sirijaca koji beže pred sukobima, prenela je agencija AP.

Kurtulmus je za televiziju „Si-En-En Turk“ rekao da je Turska dosad prihvatila tri miliona izbeglica, od kojih su 2,5 miliona Sirijci.

Pored toga, poslednjih dana je još 15.000 izbeglica dozvoljeno da pređu granicu i uđu u Tursku, rekao je zamenik premijera, ne iznoseći više detalja.

Guverner turske provincije Kilis, koja graniči sa Sirijom, izjavio je da će Turska nastaviti da pruža pomoć raseljenima unutar Sirije, ali će im svoju granicu otvoriti samo u slučaju „vanredne krize“.

Yasin Bulbul, Presidential Press Service, Pool via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh