Gradovi

Erdogan zapretio da će ugasiti turski Ustavni sud

ISTANBUL – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kazao je danas da presuda Ustavnog suda kojom je naloženo oslobađanje iz pritvora dvojice novinskih urednika predstavlja korak protiv države i upozorio ovaj sud da bi ponavljanjem sličnih odluka mogao da dovede u pitanje sopstveno postojanje, prenosi Rojters.

Ustavni sud je prošlog meseca doneo odluku da je pritvaranje Kana Dindara i Erdema Gila, glavnog urednika i šefa redakcije u Ankari turskog opozicionog lista „Džumhurijet“ bilo „nezakonito“ i da je narušilo individualnu slobodu i bezbednost.

Rojters podseća da su njih dvojica uhapšena prošlog novembra pod optužbom da su svesno pomagali naoružanu terorističku organizaciju i objavljivali materijal kojim je narušena državna bezbednost, a da su kasnije oslobođeni.

„Ova institucija (Ustavnog suda, prim. nov.), uključivanjem njenog predsednika i nekih članova, nije se uzdržala od donošenja odluke koja je usmerena protiv države i naroda, vezane za konkretni primer jednog od najvećih napada na Tursku u poslednje vreme. Nadam se da Ustavni sud neće ponovo pokušati nešto slično, čime će otvoriti debatu o sopstvenom postojanju i legitimnosti“, rekao je Erdogan na mitingu u u gradu Burdur na jugozapadu Turske koji je prenošen uživo na televiziji.

„Džumhurijet“ je u maju prošle godine objavio fotografije, video snimke i članak koji je pokazao kako su turski obaveštajni zvaničnici 2014. kamionima prebacivali oružje u Siriju, podseća Rojters.

Yasin Bulbul/Presidential Press Service, Pool via AP, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh