Gradovi

EU dala oznaku geografskog porekla kambodžanskom biberu

BRISEL – Kambodžanski Kampot biber, poznat po svom intenzivnom ukusu dobio je zaštitu porekla od Evropske unije – pridruživši se ekskluzivnom klubu gurmanskih miljenika, u kom su, između ostalog, šampanjac, kornvolske pancerote, gorgonzola i Dardžiling čaj.

U saopštenju Brisela, objavljenom danas, navodi se da je Evropska unija prvi put dodelila status „zaštićenog geografskog porekla“ jednom proizvodu iz Kambodže, prenosi Frans pres.

Ta odluka znači da samo biber uzgajan u južnoj kambodžanskoj pokrajini u specifičnim uslovima može da se prodaje na tržištima zemalja EU kao Kampot biber.

„Naziv Kampot (Kampot biber) će imati benefite od vrlo visokog nivoa zaštite na tržištu EU“, navodi se u saopštenju, i dodaje da se ovim potezom zabranjuju „imitacije i nazivi koji podsećaju na to ime“.

Kampot već dugo vremena mnogi šefovi kuhinja smatraju jednom od najboljih vrsta bibera na svetu.

Zrna tog bibera mogu biti zelena, bela, crvena i crna, a ova poslednja sorta je najtraženija.

Crni Kampot biber je postao globalno poznat za vreme francuske kolonijalne vladavine u Kambodži, kada je krenuo masovan izvoz, ali je ta industrija gotovo nestala za vreme ere Crvenih Kmera, prenosi francuska agencija.

Oko 20 proizvoda koji nisu iz EU sada imaju zaštićen status na tržištu 28-članog bloka, uključujući i turske baklave iz Gaziantepa i indijski Dardžiling čaj, dodaje Frans pres.

www.freeimages.com/ Manu Mohan

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh