Novosti online

ЕУ данас предлаже Грчкој мере граничне контроле

БРИСЕЛ – Европска унија указаће данас Грчкој које кораке та земља може да предузме како би поправила „озбиљне” недостатке у суочавању са мигрантском кризом, рекао је портпарол Европске комисије Маргаритас Шинас. Комесари ЕУ ће „препоручити Европском савету мере за побољшање ситуације” у Грчкој, објаснио је он.

ЕК је саопштила прошле недеље да је Грчка „озбиљно занемарила” своје пограничне дужности према Шенген зони и да би друге државе чланице могле да је подвргну новим пограничним контролама уколико не отклони те проблеме у року од три месеца. Тај закључак Комисије кључан је корак ка продужењу привремених пограничних контрола које неке чланице Шенген зоне уводе у области унутрашњих граница на период од највише две године, наводи Ројтерс.

Грчкој мора да се да рок од три месеца да поправи „континуиране недостатке”, пошто максималан период за одржавање контрола на унутрашњим границама Шенгена, укључујући Немачку, истиче у мају. Али садржај препорука које ће бити усвојене неће бити објављене и биће „сасвим опште”, рекао је неименовани званичник ЕУ за АФП додавши да ће нове мере бити предложене касније.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh