Gradovi

EU i Turska postigli napredak, ali detalji čekaju 17. mart

BRISEL – Lideri Evropske unije pozdravili su kasno sinoć po okončanju samita u Briselu napredak postignut u razgovorima sa Turskom o ublažavanju izbegličke krize, ali su donošenje konačne odluke odložili za samit sledeće nedelje, kako bi u međuvremenu razmotrili detalje novih zahteva zvanične Ankare.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu je veoma iznenadio lidere 28 članica Unije zatraživši neočekivano dodatnih tri milijarde evra pomoći i bezvizni režim za državljane Turske u EU do juna, prenela je agencija AFP.

U zamenu za te zahteve, on je predložio da Turska preuzme sve ilegalne migrante koji sa njihove teritorije dospeju na neko od grčkih ostrva, što je uobičajena ruta velike većine migranata.

Pored toga, Davutoglu je predložio da EU prihvati jednog sirijskog izbeglicu iz kampova u Turskoj u zamenu za svakog Sirijca kojeg Turska prihvati iz Grčke.

Nakon što su lideri EU „toplo pozdravili“ predloge Turske, predsednik Evropskog saveta Donald Tuske je izjavio da sada predstoji rad na pravnim detaljima kako bi konačni sporazum mogao da bude postignu na samitu EU u Briselu 17. i 18, marta.

„Svi smo mi svesni da smo sada postigli veliki napredak“, izjavio je Tusk na konferenciji za štampu posle samita i dodao da je napravljen veliki korak ka okončanju najveće izbegličke krize u Evropi još od Drugog svetskog rata.

On je dodao da će ishod sinoć završenog samita pokazati migrantima da put ka Evropi za ljude koji tragaju za boljim životom više ne postoji. „Dani neregulisane migracije u Evropu su gotovi“, istakao je Tusk.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je snažno zagovarala dogovor sa Turskom, delimično i kako bi ublažila posledice svoje politike „otvorenih vrata“, oprezno je pozdravila dogovor postignut sinoć sa Turskom.

„Biće to veliki napredak ukoliko postane realnost“, istakla je Merkelova.

Turska je glavna tačka polaska za Evropu više od jednog miliona migranata koji su od početka 2015. godine stigli u EU, a i sama je prihvatila 2,7 miliona izbeglica iz ratom razorene Sirije.

Zvanična Ankara se, međutim, pokazala kao donekle nepouzdan partner, pošto nije ispunila odredbe ranijeg dogovora sa EU iz novembra prema kojem je trebalo da dobije pomoć od tri milijarde evra u zamenu za smanjenje priliva izbeglica, a takođe stalno insistira na napretku pregovora o članstvu u Uniji.

Davutoglu je sinoć iznenadio partnere u EU time što je ponudio da preuzme sve ilegalne migrante iz Grčke, što će smanjiti pritisak na veoma zaduženu Atinu, ali i čitavu EU.

Turski premijer je rekao da je ponuda prihvata sirijskih izbeglica „jedan za jedan“ veliki napredak i negirao da Turska „zahteva“ novac, a takođe je pozvao svet da raspodeli teret prihvata izbeglica iz Sirije.

Šef Evropske komisije Žan Klod Junker je plan takođe nazvao „velikim napretkom“ i istakao da je on „zakonski sprovediv“, uprkos zabrinutosti grupa za zaštitu ljudskih prava koji smatraju da bi njime bili prekršeni međunarodni zakoni o tretmanu izbeglica.

Možda najveći uspeh Turske na jučerašnjem samitu je pristanak EU da do juna uvede bezvizni režim za državljane Turske, pod uslovom da zvanična Ankara ispuni data obećanja.

Situaciju komplikuje stav Mađarske, čiji se premijer Viktor Orban juče usprotivio planu i koji bi na samitu 17. marta mogao da stavi veto.

AP Photo/Francois Walshaerts

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh