Gradovi

EU neće doneti rast zemlji koja ne može sama da se razvija

KOPAONIK – Ulazak u EU neće obezbediti privredni rast bilo koje zemlje ako ona nije sposobna sama ekonomski da se razvija, izjavio je danas na Kopaoniku predsednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić.

„Hrvatska je već tri godine u EU, ali još nemamo od toga privrednih efekata iz jednostavnog razloga što nismo uradili domaći koji je trebalo da uradimo“, rekao je Jurčić.

On je na Kopaonik biznis forumu kazao da ako neka zemlja ne razvije sposobnost za vlastiti razvoj, neće se ni razvijati, uz sva očekivanja od Evrope i evropskih integracija, koje su inače dobre.

„Mora se razviti snaga za sopstveni razvoj“, poručio je Jurčić.

On je rekao da se privredni rast mora zasnivati, pre svega, na povećanju proizvodnje, zaposlenosti, povećanju plata i slično.

Jurčić je govoreći o Hrvatskoj rekao da je ta zemlja u 2015. imala privredni rast nešto ispod jedan odsto, iako je ostvarila rast u turizmu od pet odsto.

On je izrazio očekivanje da će Hrvatska dostići privredni rast od 1,5 do dva odsto u ovoj godini, napominjući da je Hrvatskoj potrebno oko četiri odsto da bi se približili privredi EU.

Jurčić je istakao da, ipak, ne postoje objektivna ograničenja za privredni rast Hrvatske, niti Srbije i da je politika obično ograničavajući faktor u tom procesu.

Kako je rekao Jurčić, Kopaonik biznis forum je najveći forum tog tipa na Balkanu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh