Gradovi

EU planira blokadu makedonsko-grčke granice

LONDON – Lideri Evropske unije razmatraju „drastičan plan za obustavljanje navale imigranata preko Balkana“ i za potpunu blokadu makedonske granice s Grčkom, tako da i grčke vlasti budu prisiljene da hitno porade na zaštiti spoljnih granica Unije, tvrdi danas britanski list „Fajnenšel tajms“.

Kako prenosi Radio „Slobodna Evropa“, londonski dnevnik navodi da o tome u ponedeljak mogu raspravljati ministri unutrašnjih poslova EU.

„Fajnenšel tajms“ dodaje da su i Evropska komisija i, ključno zainteresovana Nemačka, spremne da podrže predlog Slovenije da se situacija bitno preokrene tako što će se pomoći vladi u Skoplju da zatvori granicu sa Grčkom i tako spreči nekontrolisani priliv imigranata.

O tom slovenačkom predlogu, kao i o zamislima da se na dve godine stavi van snage šengenski prostor bez granica u slučaju „trajne ozbiljne nefuncionalnosti“, u sredu su već razmenili mišljenja ambasadori misija zemalja članica EU u Briselu, koji su pripremili dnevni red zasedanja ministara unutrašnjih poslova EU, u ponedeljak u Amsterdamu, s kljucnom temom priliva migranata preko „zapadnobalkanskog puta“.

Ove tvrdnje se nadovezuju na vesti iz Ljubljane da je mađarski premijer Viktor Orban, koji je u poseti Sloveniji, podržao predlog slovenačkog premijera Mire Cerara, upućen vođama EU i liderima država Zapadnog Balkana, da se direktnom pomoći vladi u Skoplju izdejstvuje „bitno ojačanje nadzora na granici s Grčkom kako bi se zaustavio priliv neregularnih imigranata“.

Foto Tanjug/T. Valič, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh