• BG

  EU PRO predstavlja poziv za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima, mikro i malim preduzećima

  Razvojni program EU PRO održaće  informativne sesije o javnom pozivu za podršku preduzetnicima i preduzetnicama i mikro i malim preduzećima u periodu od 1. do 14. juna 2018. godine u Šapcu, Kragujevcu,  Kruševcu, Kraljevu, Novom Pazaru, Užicu, Smederevu, Zaječaru, Nišu i Leskovcu. Evropska unija (EU) je za ovu aktivnost usmerenu na povećanje konkurentnosti lokalne privrede u Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu Južne i istočne Srbije opredelila 4,5 miliona evra.

  Poziv, koji je objavljen 22. maja, otvoren je do 6. jula 2018. godine, a pravo učešća imaju preduzetnici i preduzetnice, mikro i mala preduzeća registrovana u 99 gradova i opština[1] uključenih u program EU PRO, koja se primarno bave proizvodnjom ili pružaju IT usluge, a osnovana su između 1. januara 2013. i 31. decembra 2017. godine.

  „Evropska unija putem ovog poziva pruža podršku malom biznisu koji čini stub privrede i ključan je za ekonomski rast i povećanje zaposlenosti, te su tako opredeljena sredstva namenjena za nabavku opreme i uvođenje usluga što će doprineti većoj produktivnosti, uvođenju inovacija, poboljšanju kvaliteta postojećih ili razvoja novih proizvoda, a najvažnije, otvaranju novih radnih mesta“, rekla je Olivera Kostić, menadžerka sektora za mala i srednja preduzeća u programu EU PRO.

  U okviru poziva podržaće se dve grupe preduzeća- prva grupa obuhvata novoosnovana preduzeća koja su registrovana između 1. januara 2016. i 31. decembra 2017. godine, za koje bespovratna sredstava po pojedinačnom projektu iznose od 10.000 evra do 20.000 evra.

  U drugoj grupi su preduzeća koja posluju duže od tri a najviše pet godina, odnosno registrovana su između 1. januara 2013. i 31. decembra 2015. godine, dok vrednost pojedinačnih projekata iznosi od 10.000 evra do 30.000 evra, ili 50.000 evra za brzorastuća i izvozno orijentisana preduzeća.

  Preduzeća moraju da budu većinski u domaćem privatnom vlasništvu i da imaju ostvarenu poslovnu dobit na kraju 2017. godine kao i izmirene obaveze po osnovu uplate poreza i doprinosa. Takođe, korisnici sredstava treba da obezbede finansijsko učešće u projektu u visini od 20 odsto za prvu grupu preduzeća, odnosno 30 odsto ukupnih prihvaćenih troškova projekta za drugu grupu preduzeća.

  Izbor korisnika će se odvijati kroz dve faze, prvo ocenjivanjem i rangiranjem podnešenih koncepata projekata, a zatim u drugoj fazi evaluacijom razrađenih predloga projekata koji su pozitivno ocenjeni u prvoj fazi.

  Informativne sesije se održavaju uz podršku regionalnih razvojnih agencija: RARIS -Regionalne agencije za razvoj Istočne Srbije, Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Regionalne agencije za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga, Regionalne razvojne agencije „Jug“, Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“, Regionalne razvojne agencije Sandžaka – SEDA, Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Regionalne razvojne agencije Podrinja, Podgorine i Rađevine, Regionalne razvojne agencije Braničevo – Podunavlje i Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga- Kruševac.

  SADRŽAJ INFORMATIVNE SESIJE O JAVNOM POZIVU ZA PODNOŠENJE PREDLOGA PROJEKATA ZA NABAVKU OPREME I UVOĐENJE USLUGA ZA PREDUZETNIKE, MIKRO I MALA PREDUZEĆA

   

  10:00 – 10:15 Registracija učesnika/ca
  10:15 – 11:00 Prezentacija javnog poziva za podnošenje predloga projekata za nabavku opreme i uvođenje usluga za preduzetnike, mikro i mala preduzeća
   11:00 -12:00 Pitanja i odgovori

  RASPORED ODRŽAVANJA INFORMATIVNIH SESIJA PO GRADOVIMA I OPŠTINAMA

   

  ŠABAC

  petak, 1. jun 2018. u 10 časovaHotel Sloboda (Cara Dušana bb)

   

  KRAGUJEVAC

  ponedeljak, 4. jun 2018. u 11 časovaBiznis inovacioni centar (Trg Topolivaca 4)

  KRUŠEVAC

  utorak, 5. jun 2018. u 10 časovaBiznis inkubator centar Kruševac (Jasički put 9a)

  KRALJEVO

  sreda, 6. jun 2018. u 10 časovaGradska uprava Kraljevo, sala 2 (Trg Jovana Sarića 1)

  NOVI PAZAR

  četvrtak, 7. jun 2018. u 10 časovaKulturni centar Novi Pazar (Stevana Nemanje 2)

   

  UŽICE

  petak, 8. jun 2018. u 10 časovaVisoka poslovno – tehnička škola strukovnih studija (Trg Svetog Save 34)

  SMEDEREVO
  ponedeljak, 11. jun 2018. u 10 časova, Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju (Goranska bb, 2. sprat)

  ZAJEČAR
  utorak, 12. jun 2018. u 10 časovaRegionalna agencija za razvoj istočne Srbije (Trg oslobođenja 1)

   

  NIŠ

  sreda, 13. jun, 2018. u 10 časovaRegionalna privredna komora (Dobrička 2)

  LESKOVAC

  četvrtak, 14. jun, 2018. u 10 časovaVisoka poslovna škola strukovnih studija (Vlade Jovanovića 8)

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com