• Gradovi

  ЕУ „убрзо” очекује помаке по питању тарифа Приштине

  БРИСЕЛ Представница за Западни Балкан у Европској служби за спољне послове Ана Марија Бура очекује да ће заједнички притисак ЕУ и САД на власти у Приштини да се повуку тарифе на робу из Србије и БиХ „убрзо” имати ефекта.

  „Почињем да видим неке назнаке да се ови позиви чују. Очекујем да ћемо моћи да видимо помаке у наредном периоду”, казала је Ана Марија Бура, преноси Танјуг.

  Ставилеци:Робу из Србије и БиХ замењују производи из Албаније и Македоније

  ПРИШТИНА Потпарол косовске царине, Адриатик Ставилеци, изјавио је да је, од увођења 100 одсто увећаних такси на производе из Србије и БиХ, повећан је прилив производа из Албаније и Македоније на тржишту косовске територије, преноси Танјуг.

  Прилив призвода из других земаља на косовском тржишту је у порасту, у великој мери из Албаније и Македоније, казао је Ставилеци и додао да је присуство робе из Албаније повећано за готово 40 одсто у односу на ранији период, док је приилив робе из Македоније порастао за 10 одсто.

  Косовско тржиште робе се постепено мења, јер је увоз из Србије значајно смањен, што омогућава замену робе из Албаније и Македоније, али и од повећања домаће производње.

  Према званичним подацима косовске царине, прилив производа из Србије пре увођења такси, 21. новемра прошле године износио је око 1,2 милиона евра, док је сада тај увоз опао на вредност од око 600.000 евра дневно.

  „Од почетка примене ових пореза имали смо велики пад у увозу производа из Србије. Ако разговарамо пре увођења такси, имали смо 120 до 140 баржи дневно из Србије и Босне и Херцеговине, док је сада то готово нула”, рекао је Ставилеци, за радио Слободна Европа, пренела је приштинска Коха.

  Извор: Политика

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com