Svet

EU ukinula sankcije Iranu

„Pošto je Iran ispunio obaveze, danas se ukidaju multilateralne i nacionalne ekonomske i finansijske sankcije povezane s iranskim nuklearnim programom“, navodi se u zajedničkom saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i ministra spoljnih poslova Džavada Zarifa u subotu.

U saopštenju se ističe da je ostvaren „dan primene Zajedničkog sveobuhvatnog plana delovanja“ i dodaje da će EU i grupa šest zemalja koje su potpisale sporazum (Kina, Francuska, Nemačka, Rusija, Velika Britanija i SAD) i Iran nastaviti da sarađuju u oblasti miroljubive upotrebe nuklearne energije, u okviru sporazuma postignutog 14. jula prošle godine.

„Puna primena sporazuma daće ključni doprinos unapređenju regionalnog i međunarodnog mira, stabilnosti i bezbednosti“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da sve uključene strane ostaju snažno uverene da je sporazum fer i da ispunjava zahteve svih.

„Uspeh jasno pokazuje da uz političku volju, istrajnost i kroz multilateralnu diplomatiju možemo da rešimo najteže probleme i nađemo praktična rešenja koja su efikasno primenjena. Ovo je ohrabrujuća i snažna poruka da međunarodna zajednica mora da ima na umu naše napore da učinimo svet bezbednijim mestom“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će EU nastaviti da prate punu primenu nuklearnog sporazuma, što će nadgledati i proveravati IAEA.

Rohani: Primena sporazuma velika pobeda

Iranski predsednik Hasan Rohani pozdravio je kao veliku pobedu „za strpljivi narod Irana“, implementaciju nuklearnog sporazuma Teherana i svetskih sila.

„Zahvaljujem Bogu na ovom blagoslovu. Klanjam se velikom i strpljivom narodu Irana. Čestitke na ovoj sjajnoj pobedi“, napisao je Rohani na Tviteru, prenosi AFP.

hasan rohani iran predsednik jpg

Rohani je prošle sedmice rekao da Iranci treba da se raduju „godini prosperiteta“ nakon što sankcije budu ukinute.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je u subotu da je Iran ispunio sva ograničenja svojih nuklearnih aktivnosti kao što je to zahtevano sporazumom postignutim sa velikim silama u julu, čime je otvoren put za ukidanje sankcija u roku od nekoliko sati ili dana.

„Iran je sproveo sve mere dogovorene sporazumom iz jula“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh