Novosti online

ЕУ:Помоћ од 700 милиона евра за Грчку и друге чланице

БРИСЕЛ – Европска унија данас је објавила да намерава да за Грчку и друге земље чланице издвоји 700 милиона евра хитне хуманитарне помоћи да би се избориле са избегличком кризом.

План о пружању помоћи изнео је у Бриселу комесар ЕУ за хуманитарну помоћ и управљање кризама Христос Стилијанидес.

Како је јавио АФП, средстава ће бити обезбеђена за наредне три године.

За ову годину ће бити издвојено 300 милиона евра, а по 200 милиона евра у наредне две године, навео је Стилијанидес, преноси Танјуг.

Портпарол Европске комисије Маргаритис Шинас рекао је раније да је нов план потребан „како би се спречило хуманитарно страдање као резултат пристизања броја људи без преседана у ЕУ”.

Влада у Атини је саопштила да је од ЕУ затражила хитну помоћ од 480 милиона евра за смештај 100.000 избеглица и упозорила да прилив миграната прети да исцрпи државне ресурсе угрожене кризом, пренео је АФП.

Портпаролка грчке владе Олга Геровасили рекла је новинарима да њена земља не може да поднесе пренапрегнутост изазвану пристизањем великог броја избеглица.

„Ово су привремене мере. Потребно је трајно решење за смештај избеглица”, додала је она, подсетивши да је Грчка јасно ставила до знања да ће користити сва доступна дипломатска средства да пронађе најбоље могуће решење.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh