Svet

EurActiv: SAD prebacuju nuklearno oružje iz Turske u Rumuniju

BRISEL – Sjedinjene Američke Države počele su da prebacuju nuklearno oružje iz Turske u Rumuniju, usred pogoršanja odnosa između Vašingtona i Ankare, potvrdila su dva nezavisna izvora za briselski portal EurActiv.com.

Prema jednom od tih izvora, premešstanje je veoma problematično u tehničkom i političkom smislu.

„Nije lako prebaciti dvadesetak nuklearnih bombi“, rekao je taj izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Prema navodima u poslednjem izveštaju Simson centra, od hladnog rata oko 50 američkih taktičkih nuklearnih bombi stacionirano je u turskoj bazi Indžirlik, na stotinak kilometara od sirijske granice.

Posle nedavnog pokušaja puča u Turskoj, struja u Indžirliku je isključena, a turska vlada je zabranila američkim avionima da poleću i sleću u bazu. Na kraju je i komandant baze uhapšen zbog umešanosti u puč.

Ne zna se da li bi SAD mogle da zadrže kontrolu nad tim oružjem u slučaju dugotrajnog građanskog rata u Turskoj, kaže se u izveštaju.

Drugi izvor rekao je za EurActiv.com da su posle pokušaja puča, američko-turski odnosi toliko pogoršali da Vašington više ne veruje Turskoj da bi tu mogao da drži naoružanje.

Američko naoružanje premešta se u vazdušnu bazu Deveselu u Rumuniji, dodaje taj izvor.

Baza Deveselu, nedaleko od grada Karakal, takođe je i novi dom američkog raktetnog štita što je naljutilo Rusiju, a stacioniranje taktičkog američkog nuklearnog oružja nadomak ruske granice verovatno će još više razbesneti Moskvu.

EurActiv.com je poslao upit ministarstvima spoljnih poslova Turske i Rumunije za komentar koja su obećala odgovor, kao i američkom Stejt departmentu koji je posle nekoliko sati saopštio da je pitanje prosledio ministarstvu odbrane.

NATO je poslao EurActivu diplomatski sročen komentar koji u implicira da saveznici moraju da osiguraju da američko nuklearno oružje razmešteno u Evropi ostaje „bezbedno“.

Sa druge strane, ministarstvo spoljnih poslova Rumunije oštro je demantovalo informaciju da je Rumunija postala baza za američko nuklearno oružje.

„Kao odgovor na vaš zahtev, rumunski MSP snažno odbacuje informaciju koju ste pomenuli“, kaže se u pisanom odgovoru portparola ministarstva.

Foto Tanjug/ S. Ilić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh