Gradovi

Evropska komesarka: Nerealno očekivati trgovinski sporazum pre Bregzita

Evropska komesarka Sesilija Malmstrom je ocenila da je „nerealno“ očekivati da trgovinski sporazum EU i Velike Britanije bude spreman do istupanja te zemlje iz Unije 2019. godine.

Nemački list Špigl (Der Spiegel) preneo je danas izjavu Malmstromove da je nerealno očekivati da sporazum bude postignut do 1. aprila 2019, kada se očekuje da Velika Britanija napusti EU, odnosno dve godine nakon pokretanja postupka.

Sesilija Malmstrom je rekla da su pre toga mogući razgovori o ciljevima i obimu trgovinskog sporazuma, dodajući ipak da je za pregovore o detaljima potrebno nekoliko godina.

Članice Evropske unije dogovorile su u ponedeljak, 22. maja tvrdu pregovaračku poziciju u razgovorima s Londonom o izlasku Velike Britanije iz članstva.

Ministri iz ostalih članica su dodano učvrstili pravne formulacije za mandat glavnog pregovarača EU Mišela Barnijea koji bi prvi razgovor s britanskim kolegom trebalo da ima 19. juna.

Ti pregovori uslediće 10 dana posle prevremenih izbora u Velikoj Britaniji, na kojima se očekuje pobeda konzervativaca premijerke Tereze Mej i učvršćivanje njene pozicije kod kuće.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh