Gradovi

Evropskom fondu za Balkan „Šampion regionalne saradnje“

SARAJEVO – Evropskom fondu za Balkan (EFB) uručena je nagrada „Šampion regionalne saradnje“ za 2015. godinu, za izvanredan doprinos pojedinca ili organizacije razvoju regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Priznanje, koje jednom godišnje dodeljuje Sekretarijat Saveta za regionalnu saradnju RCC zvanično je u Sarajevu izvršnoj direktorki Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai uručio generalni sekretar RCC Goran Svilanović.

Morvai je na ceremoniji rekla da je regionalna saradnja način za unapređenje i razvoj regiona jugoistočne Evrope, kao i da sama činjenica da je RCC nagradu dodelio EFB pokazuje da su inicijative civilnog društva prepoznate kao pokretači regionalne saradnje.

„Ove aktivnosti često nas vode u sfere koje prevazilaze mandate sadašnjih vlada i bave se politički spornim pitanjima“, naglasila je Morvai, a prenosi Evropski fond za razvoj u saopštenju.

Navodeći da se EFB svakodnevno bavi pitanjem regionalne saradnje i dobija povratne informacije od velikog broja aktera iz svih delova Balkana, Morvai je naglasila da ta organizacija veruje u neophodnost rasta kulture regionalne saradnje.

„Regionalna saradnja mora da zaživi samostalno, da podstakne mnoštvo inicijativa koje će poticati od građana i biti usmerene ka institucijama, povezujući brojne različite aktere – privrednike, opštine, organizacije civilnog društva, pojedince“, istakla je ona.

Svilanović je, obraćajući se prisutnima, rekao da je Evropski fond za Balkan dao značajan doprinos regionalnoj saradnji u jugoistočne Evrope, kroz različite programe.

Dodao je da je Savetodavna grupa „Balkan u Evropi“ Evropskog fonda za Balkan poslednjih godina stekla istaknutu ulogu, kroz izradu izuzetno korisnog skupa političkih studija, među kojima je posebno značajna studija pod naslovom „Uklanjanje prepreka za pristupanje EU: bilateralni sporovi zemalja zapadnog Balkana“.

Svilanović je naglasio da su u sklopu Bečkog samita o zapadnom Balkanu u avgustu 2015. godine ministri spoljnih poslova zemalja zapadnog Balkana usvojili „Deklaraciju o bilateralnim pitanjima“, čiji je nacrt izradila Savetodavna grupa „Balkan u Evropi“, a čime su se zemlje zapadnog Balkana obavezale da neće blokirati ili na drugi način ometati napredak svojih suseda u procesu pridruživanja EU.

„Taj primer, kao i druge programske aktivnosti, dokazuju da je Evropski fond za Balkan postao uzor profesionalne izuzetnosti, efektivne saradnje i uspešne organizacije za regionalnu saradnju“, naglasio je Svilanović.

Godišnja nagrada Sekretarijata RCC za najbolja dostignuća u saradnji među zemljama jugoistočne Evrope uvedena je 2013. godine i prethodno su je osvajali CEFTA – Sporazum o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi, Sekretarijat Energetske zajednice (ECS), i Regionalni centar za razvoj preduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Evrope (SEECEL).

Evropski fond za Balkan je zajednička inicijativa evropskih fondacija koja osmišljava, sprovodi i podržava inicijative sa ciljem jačanja demokratije, podsticanja evropskih integracija i afirmisanja uloge zemalja zapadnog Balkana u rešavanju novih izazova sa kojima se Evropa susreće.

Foto Tanjug/O.Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh