Gradovi

Fajman: Austrija neće odustajati od svojih mera

BEČ – Austrijski kancelar Verner Fajman, pred Samit EU o izbegličkoj krizi, najavljuje da Austrija neće odustajati od svojih mera, te smatra da bi Nemačka trebalo da uvede ograničenje na prihvat izbeglica na 400.000.

„Ako se uzme u obzir austrijska gornja granica, mogao bih zamisliti da Nemačka prihvati do 400.000 izbeglica“, objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku „Kurir“.

Fajman ističe da Nemačka mora navesti broj izbeglica koje je spremna da preuzme iz regiona oko Sirije i Turske.

„Nemačka mora konačno izjasniti, jer u suprotnom će dalje krenuti izbeglice u pravcu te zemlje“, upozorio je on.

Sve dok se Nemačka ne bude jasno izjasnila, izbeglice će nastaviti da misle da će biti samo propuštane, ukazuje on.

Fajman, povodom kritike koju je Evropska komisija uputila povodom nacionalnih mera Austrije za smanjenje talasa izbeglica, kaže da ne isključuje mogućnost da Brisel tuži Beč zbog kršenja evropskih i međunarodnih sporazuma.

„Ne isključujem pravni spor. Međutim jedno je jasno da ćemo ostati dosledni i nećemo menjati naše odluke“, poručuje on.

Fajman je istakao da je neophodno da se EU upita šta može da se desi u julu i avgustu ako ne bude funkcionisala zaštita spoljne granice EU i bude se i dalje primenjivalo samo propuštanje izbeglica.

„Milioni ljudi razmišljaju da dođu do nas“, upozorava on.

Fajman je kazao da je njegov stav u septembru, da podrži nemačku kancelarku Angelu Merkel u politici otvorenih vrata, bilo samo „kratkoročno rešenje“.

On je podsetio da je još 6. septembra rekao da je potrebno vratiti se normalnom stanju.

Mere koje je preduzela Austrija, kako kaže, bile su neophodne hitne mere, i bilo bi neodgovorno prema Austriji da se duže čekalo skrštenih ruku na zajedničko evropsko rešenje.

„Ja nikoga nisam odbacivao, već sam uvek dosledno sledio interese Austrije. To je moj zadatak kao šefa vlade“, objasnio je Fajman.

Uoči Samita EU on je ukazao da će biti donete tri odluke – prva koja se tiče bolje saradnje sa Turskom, druga da se mora prekinuti sa politikom propuštanja, i treća da zemlje EU izbeglice preuzimaju iz regiona oko Sirije uz pomoć UNHCR.

„Mi smo pokrenuli nacionalne mere, ali ćemo raditi na evropskom rešenju. Međutim ako postoje samo izjave o namerama ostaje čvrsti. Mi želimo prvo da vidimo rezultate pre nego što se na nešto upustimo. Ako neko želi evropsko rešenje onda će u Austriji imati partnera, ali mi nećemo pokleknuti pritiscima“, poručuje Fajman u izjavi bečkom dnevniku „Kronen cajtung“.

AP Photo/Ronald Zak

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh