Gradovi

Fajman: Austrijske mere primerene

BEČ – Austrijski kancelar Verner Fajman poručuje da su mere ograničenja broja izbeglica koje je Austrija uvela dobile podršku većine zemalja članica EU i naglasio da su one potrebne do donošenja evropskog rešenja.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku „Kurir“, kazao da nije izašao u susret zahtevu grčkog premijera Aleksisu Ciprasu da se kontingenti, koje je Austrija uvele za izbeglice, ne primenjuju.

„Ja stojim iza ovih mera koje smo uveli u Austriji. One su primerene u Evropi i u tome me je podržala većina“, naglasio je on.

Fajman je podvukao da se i dalje zalaže za evropsko rešenje izbegličke krize, ali da će ono uslediti u koracima, zbog čega je trenutno neophodno sopstveno austrijsko rešenje.

„Našom odlukom o ograničenju ne želimo da dopustimo da tražioci azila putuju širom Evrope i biraju u kojoj zemlji će podneti zahtev za azil. Postoji pravo na azil, ali ne i pravo da se zahtev podnese u određenoj zemlji”, objasnio je on.

Fajman očekuje dalje korake za rešenje izbegličke krize na vanrednom Savetu EU o akcionom planu EU-Turska, koji će najverovatnije 7. marta biti održan.

„Moramo u izbegličkoj krizi pokazati isto angažovanje koje smo imali u rešavanju finansijske i dužničke krize“, poručio je kancelar.

Fajman ocenio je dogovor EU sa Velikom Britanijom pozitivno i ističe da je izlazak u susret 27 članica Unije dokaz konstruktivnosti.

On je rekao da ne može da isključi da će uslediti brojne diskusije o primeni dogovora, kao i socijalnim uslugama.

„Sporazum nije državni ugovor, već izjava dobre volje“, poručuje Fajman.

Foto Tanjug/S. Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh