Gradovi

FBI otklonio pretnju – nema optužnice protiv Hilari Klinton

VAŠINGTON, 7. novembra (Tanjug) – Federalni istražni biro je samo 36 sati uoči predsedničkih izbora u SAD uklonio pretnju koja je lebdela nad kandidatom demokrata Hilari Klinton, objavivši da nije počinila krivično delo koristeći privatni server za imejl poruke dok je bila državna sekretarka i da joj ne preti optužnica.

Ovim je FBI pojačao šanse Hilari Klinton uoči izbora na kojima glasači treba da odluče da li će ona biti prva žena predsednik SAD, ocenjuje Blumberg.

I dok je Izborni štab demokratskog kandidata saopštio da im je „drago što je ovo pitanje razrešeno“, iz tabora republikanaca poručuju da „ovo ništa ne menja“ i da je istraga FBI „od početka pogrešno vođenja“, preneo je AFP.

Direktor FBI Džejms Komi je objavio da u novim mejlovima, pronađenim na privatnom serveru Klinton, nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali na kriminalne radnje.

Komi je u pismu članovima Kongresa naveo da je agencija završila analizu mejlova i da nije pronašla ništa što bi promenilo njihov raniji stav, odnosno da nema elemenata na osnovu kojih bi Hilari Klinton bila suočena sa optužnicom.

AP navodi da je Komi rekao da je FBI „radio non-stop na velikom broju mejlova“.

BBC podseća da je u julu Komi rekao da je Klinton bila nepažljiva u „rukovanju osetljivim materijalom na njenom privatnom mejl serveru dok je bila državna sekretarka“, ali da tu nije bilo „elemenata kriminaliteta“.

Kanidat republikanaca na predsedničkim izborima u SAD Donald Tramp izjavio je da njegovog protivkandidata Hilari Klinton štiti „manipulatorski sistem“ i da će ona „dugo vremena biti pod istragom“.

Na mitingu u Minesoti, Tramp nije pominjao objavu direktora FBI Džejsma Komija, ali je ponovio da će Klinton biti „još dugo, dugo vremena pod istragom i da će se to najverovatnije okončati krivičnim suđenjem“.

„Klintonovu štiti manipulatorski sistem. Njoj ne bi trebalo da se dozvoli ni da se kandiduje za predsednika“, poručio je Tramp, preneo je AP.

Nedavno obelodanjivanje novih mejlova Klintonove dok je bila državna sekretarka pokrenulo je mogućnost ponovnog otvaranja istrage o demokratskom predsedničkom kandidatu samo nekoliko dana uoči izbora.

Klinton je prošle nedelje poručila da neće dozvoliti da je nova istraga FBI o mejlovima, koje je slala sa privatnog kompjutera dok je bila državna sekretaka, „skrene sa kursa“ u završnim danima predizborne kampanje.

Donald Tramp je ranije optužio Ministarstvo pravosuđa da pokušava da zaštiti Klintonovu nakon što je FBI otkrio nove mejlove koji bi mogli biti u vezi sa istragom o njenoj upotrebi privatnog servera.

„Hilari može da krivi samo sebe za svoje sve veće pravne probleme“, rekao je tada Tramp.

Savetnici Klintonove i članovi Demokratske stranke više puta su pozvali direktora FBI Džejmsa Komija da iznese više detalja o mejlovima i da kaže da li ih je sam pregledao.

Predsednik njene kampanje Džon Podesta je rekao da je način na koji se Komi bavi ovim problem neprimeren.

Sama Klintonova nije direktno pomenula novu istragu, ali je kritikovala FBI zbog netransprentnosti.Izborni tim: Drago nam je što je pitanje mejlova razrešeno

Izborni štab Hilari Klinton saopštio je večeras da su zadovoljni što je „razrešeno pitanje“ oko spornih mejlova kandidatkinje demokrata na predsedničkim izborima u SAD.

„Drago nam je što je (FBI) potvrdio, kao što smo i bili ubeđeni da će biti, zaključke donete u julu. Drago nam je što je to pitanje razrešeno“, navela je Dženifer Palmijeri iz izbornog tima Klinton, preneo je AFP.

AP Photo/Andrew Harnik

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh