Gradovi

Fejsbuk kupio startap koji se bavi veštačkom inteligencijom

PITSBURG – Globalna društvena mreža Fejsbuk (Facebook) kupila je startap kompaniju FacioMetriks koja je razvila softver za prepoznavanje crta lica, a koja je nastala pod okriljem pitsburškog Univerziteta Karnegi Melon, javlja američka agencija AP.

Detalje sporazuma nisu obelodanili ni Fejsbuk, sa sedištem u Kaliforniji, ni FacioMetriks.

Ova mlada kompanija se bavi razvojem veštačke inteligencije i razvila je softver nazvan IntraFace, koji može da se učita na mobilne telefone omogućavajući korisnicima da u realnom vremenu rade analize slika ljudskih lica.

Fejsbuk planira da tu tehnologiju upotrebi za kreiranje foto i video efekata, kako bi konkurisali Snepčetu (Snapćat).

Generalni direktor FacioMetriksa, Fernando De la Tore, profesor saradnik na istraživanjima u Institutu za robotiku pitsburškog univerziteta, rekao je da se njihova tehnologija može primeniti u nizu aplikacija, uključujuci one fokusirane na animaciju, merenje ljudskih reakcija i virtuelnu stvarnost.

Iz Fejsbuka kažu da pomenuti softver može da se koristi za praćenje emocija medicinskih bolesnika ili za procenu reakcije publike na izlaganje javnog govornika, pa čak ii za detektovanje pospanosti kod vozača.

Ovaj program će takođe omogućiti Fejsbukovim korisnicima da se izraze putem specijalnih efekata koji omogućavaju manipulisanje fotografijama i video snimcima sa prikazoma ljudskih lica.

Fejsbukova portparolka je izjavila za medije da se „komunikacija među ljudima neprekidno mijenja a stvari poput maski i ostalih efekata omogućavaju im kreativno i zabavno izražavanje“.

„Drago nam je što možemo da izrazimo dobrodošlicu FacioMetriksovom timu koji će pomoći da se fotografijama i video zapisima doda više zabavnih efekata i da razmena iskustava na Fejsbuku time postane još zanimljivija“, rekla je ona.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh