Gradovi

FHP osporava presudu pripadnicima bivše OVK

BEOGRAD – Fond za Humanitarno pravo reagovao je danas povodom presude Višeg suda u Nišu koji je u odstustvu na po 15 godina zatvora osudio osmoricu pripadnika OVK iz jedinice „Kobre“ tvrdeći da je optuženima trebalo da se sudi, ne za terorizam, već za ratni zločin za koji bi mogli da budu i oslobođeni.

Bivši pripadnici OVK osuđeni su juče zbog terorizma, jer su u septembru 1998. godine na jugoslovensko-albanskoj granici postavili nagazne mine i iz zasede napali pripadnike Vojske Jugoslavije (VJ), kada je šest pripadnika VJ poginulo, a šest ranjeno.

Kako se navodi u saopštenju FHP, presudom suda u Nišu su zbog nedostupnosti pravosudnim organima u odsustvu osuđeni Šićer Maljoku, Džafer Gaši, Demuš Gacaferi, Dem Maljoku, Argon Isufi, Anton Čuni, Alija Rabit i Rustem Beriša.

Na ovu odluku postoji pravo žalbe Apelacionom sudu u Nišu.

Fond za humanitarno pravo (FHP) u saopštenju pored ostalog navodi da je ovaj predmet, kako smatra, bio obeležen nelogičnostima i ozbiljnim pravnim nedostacima, koji proizilaze iz pogrešne kvalifikacije dela i odluke da se optuženima sudi u odsustvu.

Izmenjenom optužnicom iz oktobra 2015. godine, osmorici optuženih se stavlja na teret krivično delo terorizma iz Krivičnog zakonika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ).

Prekvalifikacija dela u ratni zločin ne bi bila na štetu optuženih, štaviše za njih bi bila povoljnija, smatra FHP.

Sa druge strane, mora se imati u vidu da nije svaka vrsta napada na pripadnike druge strane u sukobu dozvoljena, ali je takav zaključak u ovom predmetu trebalo da donese Tužilaštvo za ratne zločine, kao jedino kompetentno nacionalno tužilaštvo, te da, shodno tome, nastavi gonjenje ili od njega odustane, navodi FHP.

Takođe dodaje da, čak i ako dela opisana u optužnici predstavljaju ratni zločin, FHP smatra da u ovom slučaju nisu postojali naročito opravdani razlozi u skladu sa ZKP-om za suđenje u odsustvu od strane bilo kog tužilaštva Republike Srbije.

Naime, izbegavanje suđenja u odsustvu za ratne i druge zločine prema međunarodnom pravu je danas standard, uspostavljen da bi se sprečila politička suđenja, navela je ta nevladina organizacija.

Foto/Video Tanjug, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh