Novosti online

Фицо ће пробати да поново састави владу

Према извештајима агенција

Братислава – Словачка левичарска партија Смер покушаће да формира нову владу, изјавио је лидер те странке и премијер Роберт Фицо, након што је његова партија освојила највише гласова на парламентарним изборима, али и након што није успела да обезбеди апсолутну већину у парламенту.

Фицо је освојио 28,7 одсто гласова, што је знатно више од осталих, али мање од око 35 одсто гласова колико су анкете јавног мњења предвиђале да ће освојити, показали су резултати 91 одсто пребројаних гласова. Његова странка је на претходним изборима пре четири године освојила чак 44 одсто гласова, али овај пут социјалдемократе немају комотну већину већ само 45 мандата у парламенту од 150 посланика, преноси Бета. За разлику од прошле, врло стабилне социјалдемократске владе, за нову се прогнозира да ће прво бити тешко састављена, а потом и да ће имати уобичајене коалиционе проблеме.

Најмање осам партија имаће место у парламенту, показују резултати, истиче АФП. Фицо је рекао да ће бити потребно време за изградњу нове колације у веома подељеном парламенту и да ће то бити тешко с обзиром на, како је истакао, „веома компликоване” резултате избора, јавио је Танјуг.

У скупштину улазе и посвађане десничарске странке, либерална Солидарност и слобода (13,3 одсто гласова) и ОЛАНО-НОВА Игора Матовича (11,2). Фицов потенцијални коалициони партнер, националистичка Словачка народна странка након четири године враћа се у парламент са осам одсто освојених гласова, док је странка словачких Мађара, такође могући коалициони партнер СМЕР-а, Мост-Хид освојила 7,3 одсто гласова.

У парламент би ушле још четири странке деснице, међу њима

Уколико Фицо не успе да формира владу, група станака десног центра могла би да формира „анти-Фицо” коалицију, процењује Ројтерс. Британска агенција оцењује да би свака коалиција десног центра тежила да укључи либералну партију „Слобода и солидарност”, која је освојила је 11,5 одсто гласова.

Грађани Словачке гласали су у суботу на парламентарним изборима, а према проценама аналитичара, очекивало се да би већину гласова требало да освоји премијерова странка Смер.

Анкете су и уочи избора показивале да ће Смер, ипак, изгубити парламентарну већину, услед тога што је та странка изгубила део подршке грађана након корупционашких скандала и протеста просветних и здравствених радника због ниских плата.

Будући да ће Словачка у јулу преузети шестомесечно ротирајуће председавање Европском унијом, исход избора у тој земљи помно је праћен и у Бриселу. Фицо, који је одбацио мултикултурализам назвавши га фикцијом, истакао је да никад неће прихватити квоте ЕУ за распоређивање избеглица који су у великом броју стигли у Грчку и Италију из Сирије и других земаља. Фицо је предизборну кампању водио играјући на карту страха Словака од миграната, тероризма и муслимана, готово не помињући друге теме.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh