Gradovi

Fico: EU da pomogne Makedoniji da zatvori granicu sa Grčkom

ĐEVĐELIJA – Premijer Slovačke Robert Fico obećao je danas tokom posete Makedoniji da će zatražiti od Evropske unije da smanji priliv izbeglica u taj blok putem zatvaranja granice Makedonije sa Grčkom.

Članica EU „Grčka ne funkcioniše, moramo da zaustavimo migrante na drugoj liniji. A došli smo ovde u zemlje koje se nalaze na toj liniji da bismo im pomogli“, rekao je danas Fico na graničnom prelazu Đevđelija, prenela je agencija Frans pres.

Fico je dodao da će pitanje zatvaranja makedonsko-grčke granice postaviti svojim partnerima iz EU na samitu u ponedeljak.

Ta mera bi izazvala veliki rast broja izbeglica koje u Grčku stižu iz Turske i istovremeno praktično isključila zvaničnu Atinu iz „šengenske zone“, navodi francuska agencija.

Slovački premijer je jednom lokalnom listu u ponedeljak izjavio: „Približava se trenutak kad će Grčka verovatno biti žrtvovana.“

Slovačka je, zajedno sa regionalnim saveznicima Češkom, Mađarskom i Poljskom, obećala da će pomoći Bugarskoj i Makedoniji da zatvori granice sa Grčkom ukoliko zvanična Atina do sredine marta ne uspe da ograniči priliv izbeglica iz Turske.

AP Photo/Martin Meissner

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh