Gradovi

Filandra: Naš tip za Hilari i vaš za Trampa je bez veze

Iskreno govoreći, naša tipovanja za (demokratsku kandidatkinju) Hilari Klinton i vaša za (republikanskog kandidata) Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD su apsolutno bez veze, rekao je danas Tanjugu dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Šaćir Filandra.

KOPAONIK – Iskreno govoreći, naša tipovanja za (demokratsku kandidatkinju) Hilari Klinton i vaša za (republikanskog kandidata) Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD su apsolutno bez veze, rekao je danas Tanjugu dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Šaćir Filandra.

Upitan da prokomentariše nedavni bošnjački skup podrške Klintonovoj u Sarajevu i propali skup podrške Srba Trampu u Istočnom Sarajevu, Filandra je naveo da „u tom procesu (izbora američkog predsednika) ni na koji način ne učestvujemo, već smo objekat svetske politike“.

„Igramo se nekih regionalnih ili većih igrača, a da nas niko to ne pita, naše mišljenje niko ni ne traži, mi tu nismo ni bitni. Svoje stavove baziramo na nekim emocijama, mi na bazi odnosa prema Klintonovoj zato što je vojna intervencija završila rat u Bosni, vi prema Trampu zato što su Demokratska partija i njeni kandidati bombardovali Beograd. Mislim da u globalnom smislu izbor tih ljudi nema nikakve veze sa nama“, kazao je Filandra tokom drugog dana Desetog regionalnog seminara politikologa na Kopaoniku koji je posvećen američkim izborima koji se održavaju u utorak, 8. novembra.

On je na pitanje šta region može da očekuje od ovih izbora i da li uopšte treba da očekuje bilo šta, odgovorio da „sve postojeće analize govore da neke bitne promene neće biti“.

„S obzirom na ponudu kandidata koja za ove izbore u Americi nije sjajna, s obzirom da se više radi o negativnom izboru, nego o pozitivnom, da bi bolje bilo da nas kandidati zapravo ‘zaborave’, da ne budemo deo njihovih nekih posebnih interesa, jer u principu američka politika bavi se samo problemima ili izaziva probleme van svoje zemlje“, ocenio je Filandra.

On navodi da „neki bitan refleks na naše područje ne treba očekivati, bez obzira ko od kandidata pobedi“.

„Ako pobedi Klintonova sve će ostati kao što jeste, ako pobedi Tramp sve će ostati kao što jeste, za pretpostaviti je to zato što on ovaj teren nije spominjao nikada niti ga poznaje“, rekao je Filandra.

Trodnevni seminar na Kopaoniku organizuju Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI) i Fakultet političkih nauka (FPN) Univerziteta u Beogradu, uz podsršku Ambasade SAD u Srbiji i Balkanskog fonda za demokratiju (BTD).

BiH u EU za Srbijom, u NATO možda i bez nje

Šaćir Filandra rekao je takođe danas da će „u onoj meri i u onom tempu u kojem se Srbija bude približavala evropskim i evroatlantskim integracijama, tako teći procesi i u Bosni“.

„Precizno govoreći, BiH će slediti Srbiju. Sadašnji i trenutni raspored snaga je takav da Srbija prednjači i treba da prednjači. Njen tempo ćemo mi slediti, Bosna ni u kom slučaju, zbog hiljadu razloga, neće biti ispred Srbije“, rekao je Filandra Tanjugu.

Filandra je kazao da „Crna Gora ima svoj vlastiti put, kao i Makedonija“, a da je „Bosna danas dosta vezana za Srbiju“.

„Ja se nadam da će taj proces teći i naši su interesi da taj proces teče, za očekivati je realno da proces evropskih integracija teče, bez obzira šta on danas značio nakon izlaska Velike Britanije (iz EU)“, naveo je Filandra koji smatra da se „treba nadati malo ubrzanijem procesu“.

Na pitanje da li smatra da ako bude želje u BiH za članstvom u NATO, da ta želja ne može da se ostvari ako Srbija ostane pri stavu da insistira na neutralnosti, Filaandra je rekao da je „sadašnji raspored političkih snaga takav da bosanskohercegovački Srbi slušaju glas iz Beograda, kako odredi Beaograd, tako će glasati oni“.

„U ovom slučaju Bošnjaci i Hrvati su za NATO integracije, Srbi nisu, potreban je konsenzus o tom pitanju, a njega nema“, kazao je Filandra koji je učesnik Desetog regionalnog seminara politikologa na Kopaoniku.

On je rekao da „ono što se desi sa Srbijom, slične stvari će se dešavati faktički sa Bosnom po tom pitanju“.

„Mada su moguća iznenađenja, vidimo kako se to desilo u Crnoj Gori, mogući su i individualni neki iskoraci“, zaključio je Filandra.

Trodnevni seminar na Kopaoniku organizuju Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI) i Fakultet političkih nauka (FPN) Univerziteta u Beogradu, uz podsršku Ambasade SAD u Srbiji i Balkanskog fonda za demokratiju (BTD).

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh