Svet

Formiranje Vlade komplikuju neonacisti

Fico je osvojio 28,7 odsto glasova, što je znatno više od ostalih, ali manje od oko 35 odsto glasova koliko su ankete javnog mnjenja predviđale da će osvojiti, pokazali su rezultati 91 odsto prebrojanih glasova. Mesto u Parlamentu će imati najmanje osam partija, pokazuju rezultati, preneo je AFP.

Međutim, pregovore o vladi komplikuje i činjenica, koja je na mnoge ostavila utisak šoka, da su u Parlament, i to sa 8,1 odsto glasova, ušli i ekstremisti Marijana Kotlebe, nekadašnjeg vođe zabranjenog neonacističkog Slovačkog zajedništva, sada lidera Narodne stranke – Naša Slovačka. „To će komplikovati kako na Slovačku gledaju u svetu“, upozorio je dosadašnji šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak. To je prvi put u istoriji da neonacisti ulaze u slovački parlament.

Fico je rekao da će biti potrebno vreme za izgradnju nove koalicije u veoma podeljenom Parlamentu i da će to biti teško s obzirom na, kako je istakao, „veoma komplikovane“ rezultate izbora. Ukoliko Fico ne uspe da formira Vladu, grupa stranaka desnog centra mogla bi da formira „anti-Fico“ koaliciju, ocena je Rojtersa, preneo je Sputnjik. Britanska agencija ocenjuje da bi svaka koalicija desnog centra težila da uključi liberalnu partiju „Sloboda i solidarnost“, koja je osvojila je 11,5 odsto glasova.

Građani Slovačke glasali su u subotu na parlamentarnim izborima, a prema procenama analitičara, očekivalo se da bi većinu glasova trebalo da osvoji premijerova stranka Smer. Ankete su i uoči izbora pokazivale da će Smer ipak izgubiti parlamentarnu većinu, usled toga što je ta stranka ostala bez dela podrške građana nakon korupcionaških skandala i protesta prosvetnih i zdravstvenih radnika zbog niskih plata.

Budući da će Slovačka u julu preuzeti šestomesečno rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom, ishod izbora u toj zemlji pomno je praćen i u Briselu. Fico, koji je odbacio multikulturalizam nazvavši ga fikcijom, istakao je da nikad neće prihvatiti kvote EU za raspoređivanje izbeglica koje su u velikom broju stigle u Grčku i Italiju iz Sirije i drugih zemalja.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh