Regioni

(FOTO) SKORO 4.500 DECE ČEKA U IDOMENIJU: Hladno nam je, nedostaje nam domovina

Na licima mnogih od njih primetan je strah, tuga i umor. Kažu da im nedostaje domovina i da žele da se vrate kući, ali tek pošto se rat okonča.

Jedanestogodišnji Zijad iz Sirije već deset dana se sa roditeljima nalazi na grčko-makedonskoj granici i kako je kazao, jedina želja mu je da se granica otvori.

Foto: AnadolijaFoto: Anadolija

„Moja porodica je iz Sirije krenula za Nemačku. Nedostaje mi domovina, ali tamo je rat i mi se ne možemo vratiti. Ako se rat okonča, vratićemo se, ali tamo je rat koji nikako ne prestaje. Ne želimo da se igramo, želimo samo da pređemo granicu“, kazao je Zijad.

Foto: AnadolijaFoto: Anadolija

Nešto mlađa Rolena, takođe iz Sirije, kazala je kako u prihvatnom kampu borave u veoma lošim uslovima i da je zbog tog njeno zdravstveno stanje pogoršano.

„Veoma sam bolesna, jer ovde nemamo ni lekove ni hranu. Vreme je veoma hladno, nemamo ni gde da spavamo, nema kreveta. Nemam drugare i nemam s kim da se igram. Ovde nema ničeg i mesto je jako dosadno“, kazala je osmogodišnja Rolena.

Foto: AnadolijaFoto: Anadolija

Dok toplije dane provode igrajući se, ovi mališani tokom hladnijih i kišovitih dana borave u šatorima, prigrljeni uz roditelje koji budućnost svoje dece mahom vide u zemljama Evropske unije.

Foto: AnadolijaFoto: Anadolija

„Ovde hranu i vodu kupujemo novcem, jer nam humanitarne organizacije pružaju veoma malo hrane. Noću, kada pada kiša, veoma je hladno. Odeća nam se tokom noći pokvasi i ne možemo da spavamo. Šatori su mali i lako se potope, tako da izlazimo napolje, ložimo vatru i grejemo se“, ispričao je trinaestogodišnji Abdulah iz Iraka, koji se sa roditeljima u Idomeniju nalazi već 15 dana.

Foto: AnadolijaFoto: Anadolija

Humanitarne organizacije u Idomeniju tvrde kako nemaju mogućnosti da zadovolje ni osnovne potrebe izbeglica, posebno potrebu za hranom, s obzirom na to da je prihvatni kamp prepun ljudi koji su ostali blokirani na „ničijoj zemlji“.

Foto: AnadolijaFoto: Anadolija

Za izbeglice iz ratom zahvaćenih zemlja Bliskog istoka prethodnih dana gotovo je obustavljen ulaz u Makedoniju, zbog strogih mera kontrole duž balkanske rute i selektivnijeg propuštanja.

(Anadolija)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh