Gradovi

Fotografija Ivane Pejak u finalu svetskog takmičenja

BEOGRAD – Fotografija „Autoportret“ mlade Novosađanke Ivane Pejak ušla je u finalni izbor u kategoriji „Youth Portrait“ prestižnog svetskog takmičenja u oblasti fotografije, „Sony World Photography Awards 2016“.

Pejak (19) živi u Novom Sadu gde pohađa gimnaziju „Svetozar Marković“, a fotografijom je počela je da se bavi pre pet godina.

Iako nema formalno obrazovanje u ovoj oblasti, do sada je već sarađivala sa manifestacijama kao što su „Serbia Fashion Week“ i „Exit“ festival.

Ove godine na adresu Svetske organizacije za fotografiju pristigla su 230.103 rada iz 186 zemalja širom sveta, što je 33 odsto više fotografija nego prethodne godine i rekordan broj prijava tokom devetogodišnjeg postojanja takmičenja, saopštila je agencija „Executive group“.

Samo iz Srbije i Crne Gore stiglo je trostruko više radova nego 2015. godine.

Ukupan broj prijava od ustanovljenja takmičenja 2007. godine je prešao milion fotografija, što pokazuje značaj i uticaj ovog konkursa na svetskom nivou.

Prema mišljenju stručnog žirija, prijavljena dela karakteriše originalnost i snažna empatija.

Naročitu pažnju privlače fotografije delikatnih, intimnih trenutaka, velikih medijski propraćenih priča, poput konflikta u Ukrajini i izbegličke krize, kao i upotreba novih tehnologija, među kojima su dronovi i tehnike podvodnog fotografisanja.

Ivana Pejak se takmiči sa fotografima iz celog sveta za nagradu u kategoriji „Youth Portrait“, kao i za titulu „Mladog fotografa godine“ (Youth Photographer of the Year).

Pobednik će biti proglašen 21. aprila u Londonu, a pored novčane nagrade od 5.000 dolara, pobednici će dobiti i vrednu „Sony“ opremu.

Fotografija Ivane Pejak biće prikazan u Londonu tokom aprila i maja u okviru „Sony World Photography Awards“ izložbe i objavljene u ovogodišnjem izdanju knjige takmičenja.

Foto Executive group

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh