Gradovi

Fotoreporteri i fotografi protestovali ispred parlamenta

BEOGRAD – Nezadovoljni fotografi i fotoreporteri okupili su se danas preko puta Doma Narodne skupštine u znak protesta protiv donošenja autentičnog tumačenja Zakona o autorskom i srodnim pravima, odakle su uputili apel poslanicima da ga ne usvoje.

Fotografe je podržao poslanik SPS i reditelj Srđan Dragojević koji je rekao da će donošenjem tog akta biti ugroženi svi koji se bave umetnošću i intelektualnim radom.

„Ovo nije samo pitanje fotografa“, rekao je Dragojević.

Predstavnik Udruženja fotoreportera Srbije Srđan Ilić najavio je da će fotoreporteri nastaviti borbu i pri tome koristiti sva miroljubiva i dozvoljena sredstva.

Upozorava da će pravne posledice donošenja autentičnog tumačenja Zakona o autorskom i srodnim pravima biti dalekosežne, a da će finansijske biti u tome da će penale pred sudom u Strazburu plaćati poreski obveznici Srbije.

Sa skupa, na kome su simbolično fotoreporteri skalpelom rezali fotografije i umetničke knjige, poručeno je i da je predloženi akt u suprotnosti sa svim današnjim zakonskim standardima i da je Zakon o autorskom i srodnim pravima dobar, zbog čega nema potrebe za autentičnim tumačenjem.

Autentično tumačenje Zakona o autorskom i srodnim pravima inicirala je SNS, a u njemu piše da se autorskim delom ne može smatrati i uživati autorsko-pravnu zaštitu svaka rutinski izrađena fotografija, koja se pojavljuje i preuzima u elektronskom obliku, bez obzira da li je originalna duhovna tvorevina autora.

U obrazloženju se navodi da su obične fotografije, a posebno one koje su u sastavu novinarskog članka kao ilustracija teksta, rezultat isključivo mehaničke, rutinske, odnosno fizičke radnje, te da treba da imaju pravnu zaštitu na osnovu opštih principa građanskog prava, ali ne u smislu Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Očekuje se da će se poslanici Skupštine Srbije danas izjasniti o tom predlogu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh