Gradovi

Fotoreporteri zadovoljni zbog odluke poslanika

BEOGRAD – Centar za razvoj fotografije i brojna udruženja i ascocijacije fotoreportera pozdravili su danas odluku poslanika Skupštine Srbije da ne usvoje predloge autentičnih tumačenja Zakona o autorskom i srodnim pravima i Zakona o elektronskim medijima i zahvalili se na razumevanju važnosti zaštite fotografskih autorskih prava i prava javnosti na profesionalno informisanje kroz medijske fotografije.

Odbacivanje predloga o usvajanju tumačenja Zakona o autorskim i srodnim pravima kojim se fotografija tumači kao proizvod rutinske mehaničke radnje, označava da su poslanici shvatili da je predlog direktno uperen protiv dostojanstva fotografske profesije ujedno i prava javnosti na profesionalno informisanje, navodi se u saopštenju.

Udruženja ističu da je to pobeda fotografskih i novinarskih načela nad nesuvislim predlogom koji je doveo u pitanje goli opstanak fotografa i okončanje protesta „Stani da te ukinem rutinski, mehanički“.

Organizatori akcije „Stop promeni zakona o autorskom i srodnim pravima“ izrazili su zahvalnost na solidarnosti svim kolegama i medijima koji su pomgli ovu akciju.

U saopštenju su osim Centra za razvoj fotografije, ULUPUDS, sekcije umetničke fotografije zahvalnost izrazili i Udruženja fotoreportera Srbije (UFOS), Foto savez Srbije (FŠ), Foto-asocijacija Vojvodine (FAV), Asocijacija fotografskih autora (AFA), Udruženje sportskih fotografa Srbije (USFS), Organizacija fotografskih autora (OFA), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS).

Nezadovoljni fotografi i fotoreporteri okupili su se ranije danas preko puta Doma Narodne skupštine u znak protesta protiv donošenja autentičnog tumačenja Zakona o autorskom i srodnim pravima, odakle su uputili apel poslanicima da ga ne usvoje.

Poslanici Skupštine Srbije potom nisu usvojili predloge autentičnih tumačenja Zakona o autorskom i srodnim pravima i Zakona o elektronskim medijima.

Autentično tumačenje Zakona o autorskom i srodnim pravima niko nije podržao, dok je za autentično tumačenje Zakona o elektronskim medijima glasalo 17 poslanika.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je pre nekoliko dana rekao da će se taj problem rešiti tako da se pomogne fotoreporterima.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh