Gradovi

Francuska do kraja godine zatvara najstariju nuklearku

PARIZ – Francuska će do kraja godine zatvoriti najstariju nuklearnu centralu u zemlji koja je razlog sporenja sa susednom Nemačkom i Švajcarskom, izjavio je francuski ministar za ekologiju Emanuel Kos.

„Vremenski okvir koji mi je predsednik ponovio nekoliko puta je 2016. godina“, izjavio je Kos, misleći na nuklearnu centralu Fesenhajm, a prenosi agencija Frans pres.

NJegovi komentari usledili su nakon što su nemačke vlasti u petak pozvale Francusku da zatvori pomenutu centralu, pošto su mediji preneli da je incident u toj elektrani iz 2014. godine bio gori nego što je prvobitno saopšteno.

Francuska agencija za nuklearnu bezbednost je saopštila da je bezbednost u postrojenju na zadovoljavajućem nivou, ali da bi energetska politika vlade mogla da „dovede do drugačijeg izbora“ vezano za sudbinu postrojenja, koje je u blizini granice sa Nemačkom i Švajcarskom.

Zvanični Pariz je obećao da će smanjiti zavisnost od nuklearne energije sa 75 odsto na 50 odsto, pomoću zatvaranja 24 reaktora do 2025. godine, i prelaska na obnovljive izvore energije.

Nuklearka Fesenhajm već godinama brine francuske, nemačke i švajcarske aktiviste za zaštitu životne sredine.

Naime, francuski predsednik Oland je u septembru prošle godine izjavio da nuklearka Fesenhajm, koja je počela sa radom davne 1977. godine, neće biti zatvorena ove godine zbog odlaganja izgradnje nove elektrane, što je u suprotnosti sa njegovim obećanjem iz predizborne kampanje 2012. godine, podseća Frans pres.

AP Photo/Winfried Rothermel,file

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh