Novosti online

Француска одлучно против „Фејсбука”

После низа препрека у Европи, где су закони о приватности знатно строжи у односу на америчке, „Фејсбук” је поново наишао на проблеме и то у Француској. Тамошња комисија за заштиту личних података у понедељак је наредила америчкој компанији да у року од три месеца престане да прати онлајн активности оних корисника интернета који нису његови чланови или му у противном следује казна.

Проблем је што „Фејсбук” поставља „кукије” без знања корисника, а у Европској унији од пре неколико година сајтови имају обавезу да обавесте посетиоце да на поменути начин прате њихове активности

Наредба је слична мерама које су у новембру против највеће друштвене мреже предузеле белгијске власти и има везе са употребом тзв. „кукија” (cookie – колачић). Реч је о малом текстуалном документу који компаније постављају на рачунаре корисника приликом посете да би их лако пратили по другим сајтовима. То раде да би им нудили рекламе у складу са интересовањима, што је очигледно свакоме, јер нас појмови из претраге обично даље „прате” по другим сајтовима у виду огласа. Технологију „кукија” користи већина сајтова и то не само за циљано рекламирање, већ и да би унапредили интернет искуство корисника, на пример да не морају сваки пут да уносе лозинку тамо где је потребна.

Француска агенција закључила је да ово праћење није по законима о приватности који у тој земљи важе. Проблем је што „Фејсбук” поставља „кукије” без знања корисника, а у Европској унији од пре неколико година сајтови имају обавезу да обавесте посетиоце да на поменути начин прате њихове активности. То су приметили и корисници из Србије када посећују странице које поштују законе ЕУ. У обавештењу обично пише да се даљим коришћењем сајта прихвата постављање „кукија” као и да се они могу „искључити” у подешавањима, али то су она упутства са ситним словима која већина људи не чита. Француска агенција је закључила да би корисницима требало да се пружи могућност да спрече „Фејсбук” да их на овај начин профилише.

Амерички џин интернета повиновао се прошлог новембра одлуци белгијског суда да прекине праћење корисника интернета који немају профил на овој мрежи. Њима је блокиран приступ „Фејсбуку” и тамо где је било могуће избрисани су већ инсталирани „колачићи”.

Француска комисија је у мерама изреченим прекјуче такође захтевала да се лозинка продужи са обавезних шест на осам словних места и да компанија престане да преноси личне податке корисника у САД. То је прва значајнија акција против једне компаније откако је у октобру поништен закон који је „Фејсбуку” и осталима омогућавао да износе податке о европским корисницима преко Атлантика. Компанијама је остављен рок од неколико месеци да нађу други начин пословања, и он је недавно истекао.

„Фејсбук” се правда да користи друге правне оквире између САД и ЕУ за пренос података. У међувремену је договорен и наследник поништеног споразума, познатог као „Сигурна лука”, али он још није ступио на снагу.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh