Gradovi

Francuska: Štrajk taksista, kontrolora leta, nastavnika…

PARIZ – U Francuskoj danas zbog slabljenja kupovne moći istovremeno štrajkuju taksisti, kontrolori vazdušnog saobraćaja, javni službenici, zaposleni u zdravstvu i nastavnici, zbog čega su blokirane glavne saobraćajnice, a 20-ak ljudi je uhapšeno.

Oko 300 taksista, besnih zbog konkurencije privatnih taksista bez licence, blokirali su ključnu okretnicu i glavnu raskrsnicu u Parizu, paleći gume i bacajući dimne bombe, prenosi AFP.

Policija je saopštila da oko 1.200 taksista protestuje u raznim delovima Pariza, dok su njihove kolege poremetile saobraćaj u Tuluzu, severnom Lilu i južnom Marseju.

Francuski dnevnik „Figaro“ navodi da su im se u znak podrške pridružile kolege iz Belgije, Italije i Španije, te da ih je 20-ak uhapšeno.

Francuski mediji prenose da taksisti čekaju sastanak sa premijerom Manuelom Valsom.

Taksisti su blokirali puteve ka aerodromima, a opštem metežu doprinosi i štrajk kontrolora leta koji su nezadovoljni zaradama i uslovima rada, zbog čega je svaki peti let ka „Orliju“ i sa njega otkazan, a letovi su otkazani i na aerodromu „Šarl de Gol“.

„Er Frans“ je saopštio da će redovno obavljati sve svoje letove ka dalekim destinacijama i više od 80 odsto letova srednje i kratke dužine u Francuskoj i drugde u Evropi, ali nije isključio otkazivanje ili odlaganje u poslednjem trenutku.

Francuska aviokompanija je upozorila putnike da su otežani pristupi pariskim aerodromima, kao i onima u Tuluzu, Bordou i Marseju.

Na aerodromu „Orli“ je jednom demonstrantu povređena noga kada je autobus probio blokadu i udario ga, a policija je saopštila da je vozač autobusa uhapšen, navodi Frans pres.

Istovremeno, oko 5,6 miliona javnih službenika pozvano je da obustave rad i protestuju protiv reformi u oblasti rada koje su predložene u septembru, a pogađaju visinu zarada i napredovanje u karijeri.

Danas štrajkuju, tražeći veće plate, zaposleni u predškolskim ustanovama i osnovnim školama, a očekuje se, kako navode u strukovnom sindikatu, da će ih trećina, odnosno oko 100.000 njih, učestvovati u štrajku.

Sindikati u štrajku, koji su organizovali 120 demonstracija širom Francuske na „crni utorak“ kako je list „Parizjen“ nazvao današnji dan, kažu i da protestuju protiv gubitka radnih mesta tvrdeći da ih je oko 150.000 izgubljeno od 2007, pri čemu je, kako navode, bolnički sektor posebno ugrožen.

Ministarka za javnu službu Mariliz Lebranši rekla je danas da se ne može očekivati da će pregovori predviđeni za februar dovesti do „većeg povećanja“ zarada s obzirom na to da je zemlja u teškoj situaciji, navodi francuska agencija.

AP Photo/Christophe Ena

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh