Novosti online

Франкентрамп

Као малограђани који се саблажњавају над оним што и сами раде када мисле да их нико не гледа, републикански и демократски естаблишмент започео је хајку на Доналда Трампа као на екстремисту који нема шта да тражи у њиховим редовима. Милијардер је овонедељним победама у Мичигену, Мисисипију и на Хавајима потврдио да је најближи републиканској номинацији, изазивајући вашингтонску елиту да против њега поведе крсташки рат. Конгресмени, сенатори, гувернери и чланови некадашње Бушове котерије кажу да су дуго посматрали најпопуларнијег конзервативног кандидата и да су се страшно уплашили онога што су видели. Једино нису рекли да су се гледали у огледалу. Трамп је прављен по лику креатора последњих 15 година политике САД.

ЦРНА ОВЦА, ЦРНЕ ФАМИЛИЈЕ: Тајкун је разумео да је његова странка толико радикализовала јавно мњење и политику да он сада може да изговори шта год му падне на памет и да то наиђе на симпатије бирача. Отворено говори оно што други мисле и најављује да ће радити оно што је Џорџ Буш радио и што у знатно мањој мери ради, нажалост, и Барак Обама. У осуди Њујорчанина најгласнија је некадашња Бушова свита, најодговорнија за екстремну политику САД код куће и у свету. Трамп је, кажу они, расиста и демагог, јер је изложио следећи план: муслиманима привремено забранити улазак у САД, илегалне имигранте истерати из земље, тортуру користити као најнормалнији вид испитивања осумњичених за тероризам, шпијунирати грађане ради борбе против џихадизма. Одакле ли само Трампу овакве идеје? Ах да, Буш је окупирао две муслиманске земље, отварао је тајне затворе за осумњичене за тероризам и одобравао мучење над њима. Његова династија је убеђивала Американце да су они империја и да само они одређују шта је истина, а шта лаж, па тако и данас више од 40 одсто Американаца верује у измишљотину Бушових и Блерових спин доктора да је Садам Хусеин имао оружје за масовно уништење. Људи попут Карла Роува чупају косе због Трампове изјаве да Џон Мекејн није ратни херој, док су ти исти за поменутог сенатора ширили гласине да је отац непризнатог афроамеричког детета када се 2000. против Џорџа Буша борио за републиканску номинацију. Бушови су се ослањали на друге, Трамп сам обавља прљаве послове.

ПУШТЕН ДУХ ИЗ БОЦЕ: Странка конзервативаца се упиње да Трампа представи као неприхватљивог фанатика који свашта лупета, рачунајући ваљда да се због опште амнезије више нико неће сетити како је Буш тврдио да му је бог наменио посебан задатак и како је његов млађи брат лично спречио да се жена која је доживела мождану смрт скине са апарата. Питају се како како Трамп може да за све мексичке мигранте каже да су криминалци. А у кампањи најстаријег Буша, некадашњег председника Џорџа Буша старијег, својевремено је коришћена слика афроамеричког затвореника уз поруку гласачима да је управо Бушов противник на тим изборима пустио на слободу тог црног силоватеља. Тешко је слушати како Трампа за расизам оптужују вашингтонски конзервативци, који су на мање или више отворен начин говорили да је са Америком готово откако је црнац у Белој кући. Републиканци су за досадашњих седам година владавине Барака Обаме убеђивали грађане да је економија у распаду, да је земља изгубила утицај у свету и да само што је није прогутала Ал Каида или Исламска држава. Није онда чудно што су им гласачи на крају поверовали, подржавајући кандидата који понавља то исто на најдраматичнији начин. Грмели су да је Обама муслиман рођен у Кенији, гасили су савезну владу и претили да му неће одобрити буџет ни за најважније службе ако не буде одустао од плана да озакони статус дошљацима без папира? Није ли најава зида између Мексика и САД само наставак ове политике републиканаца попут Мита Ромнија, који је сада крсташ против Трампа, а некоћ је тражио од Мексиканаца да се „сами депортују”?

НЕКА БЕЗГРЕШНИ БАЦИ ПРВИ КАМЕН: Границе у поимању тога шта је нормално и прихватљиво померао је и Обама када никога није казнио због тортуре у Гвантанаму или гађања болнице Лекара без граница, када је дозволио НСА да свакога шпијунира, немилосрдно гонио узбуњиваче и одобравао убијање цивила из дронова. Шта тек рећи о онима који би требало да буду алтернатива Трампу? Сенатори Марко Рубио и Тед Круз кажу да Трампове изјаве штете угледу САД, а неупоредиво су већи „јастребови” који најављују да ће Блиски исток засути тепих-бомбама. Многи су конзервативци најавили да ће, ако Трамп добије номинацију, гласати за Хилари Клинтон која никада не би изговорила оно што и Трамп – да треба убијати и породице терориста и срушити њихове домове, али која безрезервно подржава Израел, државу од које је Трамп преписао рецепт за борбу против радикалног ислама. Клинтонова никада не би казала ни да муслимани мрзе Американце, али је одобравала ирачки рат и била главни актер интервенције у Либији.

Зато републиканска, па ни демократска елита у Вашингтону не треба да брине ако Трамп стварно победи на партијским или председничким изборима. Можда је он Франкенштајн, али они су га направили и њихово чедо много више личи на њих него што они мисле. То што на овим изборима немају шансе људи који нису ни налик Франкентрампу доказује колико је њихово васпитање било успешно.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh