Gradovi

FT: Putin tražio od Asada da ode; Kremlj: To nije tačno

LONDON/MOSKVA – Kremlj, najmoćniji međunarodni zaštitnik sirijskog režima, poručio je sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu da je vreme da ode sa vlasti, što je Asad gnevno odbio, tvrdi danas britanski „Fajnenšel tajms“, dok Kremlj te navode odbacuje.

„To se nije dogodilo“, rekao je danas agenciji Tas s portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

FT navodi da je poruku ruskog predsednika Vladimira Putina Asadu poneo direktor ruske vojnoobaveštajne službe GRU i bivši sovjetski operativac u Siriji Igor Sergun, koji je sa delikatnim zadatkom u Damask poslat samo nekoliko nedelja pre smrti koja ga je zadesila 3. januara.

Londonski list tvrdi da je od dvojice neimenovanih visokih obaveštajnih zvaničnika dobio detaljne podatke o Sergunovoj misiji.

FT dodaje da je zahtev za komentar uputio ruskom ministarstvu spoljnih poslova koje ga je prosledilo ministarstvu odbrane, te da je ono odgovorilo da ne može da komentariše.

„Pošto je smeli ruski poduhvat u Damasku propao, Asad je još više učvrstio svoje pozicije, dok nade u diplomatsko rešenje za građanski rat izgleda da ponovo slabe“, ocenjuje britanski dnevnik.

Vesti o tajnom predlogu poslatom po Sergunu o „koreografskom prenosu vlasti“ kojim bi se održao alavitski režim, ali bi se i otvorila vrata istinskim pregovorima sa umerenim pobunjenicima, probudile su optimizam među zapadnim obaveštajnim službama krajem 2015, dodaje se u tekstu.

Zvaničnici UN su, međutim, prošle nedelje izrazili sumnju da će pregovori između zaraćenih frakcija koji su planirani za 25. januar u Ženevi uopšte biti održani, a kamoli da će dovesti do značajnijeg diplomatskog pomaka, zaključuje londonski dnevnik.

Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP

Preview

Vladimir Putin

Slide

Vladimir Putin

Slide

Slide

Vladimir Putin

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh