Gradovi

Gardijan: Čomski „uzvraća udarac“ Erdoganu

LONDON – Američki akademik Noam Čomski odbio je poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da poseti Tursku i optužio ga da primenjuje dvostruke aršine kad je reč o terorizmu, piše britanski „Gardijan“.

Londonski dnevnik ocenjuje da je Čomski time, u mejlu poslatom tom listu, „uzvratio udarac“ nakon što je turski predsednik njega optužio za neznanje i simpatisanje terorista.

„Turska je okrivila Islamsku državu (za napad na Istanbul), koju Erdogan pomaže na mnogo načina, a podržava i Al-Nusra front, koji se ne razlikuje mnogo“, primećuje Čomski u mejlu londonskom dnevniku.

Američki lingvista dodaje kako je Erdogan potom osuo bujicu reči protiv onih koji osuđuju njegove zločine nad Kurdima – za koje se, naglašava Čomski, ispostavlja da su glavna kopnena snaga koja se suprotstavlja Islamskoj državi kako u Siriji tako i u Iraku.

„Ima li uopšte potrebe za daljim komentarom“, pita se američki akademik.

Nekoliko sati nakon što je u utorak izveden bombaški napad u turističkoj četvrti u Istanbulu, Erdogan je kritikovao Čomskog i stotine drugih akademika, koje je nazvao „takozvanim intelektualcima“, a koji su potpisali pismo u kojem Tursku pozivaju da okončaju „masakr“ nad kurdskim narodom na jugoistoku zemlje.

Turski predsednik je tada, u govoru koji je prenosila televizija, pozvao Čomskog da poseti Tursku i „svojim očima se uveri“ u ono što se dešava u toj zemlji, a američki akademik je sada njegov poziv odbio.

„Ako odlučim da idem u Tursku, to neće biti na njegov poziv, već kao što sam to često ranije činio, na poziv mnogih hrabrih disidenata, uključujući Kurde koji su na udaru žestokih napada već godinama“, napisao je Čomski, navodi londonski list.

AP Photo/Lefteris Pitarakis, Pool

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh