Novosti online

Где је највећа влажност ваздуха?

У Персијском заливу и у делти Меконга: Влажност ваздуха представља количину водене паре у атмосфери и један је од најважнијих климатских елемената. Од њене количине директно зависи појава падавина. Водена пара у атмосфери ефикасно апсорбује дуготаласно зрачење Сунца. Ваздух који садржи највећу могућу количину паре сматра се засићеним, ако пак дође до расхлађивања истог он ће постати презасићен и настаће кондензација. Прелазак водене паре у течно стање, при одређеној температури, назива се росна тачка.

За мерење влажности ваздуха у атмосфери користе се посебни мерни инструменти хигрографи и хигрометри, а њене вредности се изражавају у процентима. Апсолутна влажност ваздуха представља тежину водене паре у грамима која је садржана у једном кубном метру ваздуха. Мења се у зависности од положаја копна и мора. У основи расте од поларних области према екватору. Највећа влажност ваздуха забележена је у Персијском заливу и у делти Меконга.

Релативна влажност ваздуха представља однос између апсолутне влажности и максималне могуће, коју би он могао да има на датој температури. Релативна влажност ваздуха је већа зими него лети, на планинама лети расте са висином. Изражава се у процентима, веома сув ваздух има релативну влажност мању од 55 одсто, сув је између 55 и 74, умерено влажан од 75 до 90 и веома влажан више од 90 одсто.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh