Gradovi

GLIC: Troškovi obezbeđenja gej parade niži od objavljenih

BEOGRAD – Troškovi obezbeđivanja Parade ponosa u septembru prošle godine iznosili su 305.000 evra, a na tom poslu bilo je angažovano 6.150 policijskih službenika, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova koje je danas saopštio Gej lezbijski info centar (GLIC).

Iznete brojke su daleko niže od onih koji su izneti u pojedinim medijima, zbog kojih GLIC poziva da se neprovereni i senzacionalistički podaci o Paradi ponosa ne objavljuju javno, jer doprinose povećanju homofobije u društvu, naročito u trenutku kada je država u ekonomskoj krizi.

„Predlažemo da MUP za Paradu ponosa koja je zakazana za 18. septembar 2016. godine drastično smanji broj pripadnika koji je obezbeđuju, jer kako praksa pokazuje za tim nema više potrebe“, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, GLIC je 19. oktobra 2015. od MUP-a zatražio informaciju, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koliko je pripadnika MUP-a bilo angažovano na obezbeđivanju Parade ponosa koja je održana 20. septembra 2015. i koliki su bili troškovi. Odgovor su dobili posle više od tri meseca, i on glasi.

„Uprava za zajedničke poslove, Odeljenje za finansije i budžet je izvršilo procenu vrednosti navedenih troškova koja iznosi 37.525.155,82 dinara. (Po današnjem kursu to iznosi 305 hiljada evra). Takođe Vas obaveštavamo da je za obezbeđenje pomenutog javnog skupa bilo angažovano ukupno 6.150 policijskih službenika“.

GLIC navodi da je te podatke zatražio jer su se nakon Parade ponosa u pojedinim medijima pojavile informacije da je obezbeđivanje tog skupa građane Republike Srbije koštalo milion i po evra, dok je premijer Aleksandar Vučić saopštio da je u pitanju cifra od 800.000 evra.

„Takođe, pojedini mediji su saopštili da je 10.000 policajaca obezbeđivalo Paradu ponosa. Podaci koje je MUP dostavio demantuju ove tvrdnje“, ističe GLIC.

„Smatramo da neproverene i senzacionalističke podatke o tome koliko obezbeđivanje Parade ponosa košta ne treba objavljivati javno, jer doprinose povećanju homofobije u društvu, naročito u trenutku kada je država u ekonomskoj krizi. Predlažemo da MUP za Paradu ponosa koja je zakazana za 18. septembar 2016. godine drastično smanji broj pripadnika koji je obezbeđuju, jer kako praksa pokazuje za tim nema više potrebe“, piše u saopštenju koje je potpisao predsednik GLIC-a Predrag Azdejković.

Foto Tanjug, O. Toskić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh