Gradovi

Glumica Viktorija Abril biće gošća 44. Festa

BEOGRAD – Španska glumica Viktorija Abril, jedna od omiljenih muza reditelja Pedra Almodovara, biće gošća 44. Festa, koji se održava od 26. februara do 6. marta, najavili su danas organizatori.

Abril je glumila u više od 60 filmova, ostvarila je i zavidnu muzičku karijeru, a publika Festa imaće priliku da pogleda 27. februara u Jugoslovenskoj kinoteci dva ostvarenja u kojima tumači glavnu ulogu – „Veži me“ (1990) Almodovara i „Žena koja je obrisala suze“ (2012) Teone Strugara Mitevske.

Španska glumica je sa sedam godina počela da se bavi baletom, a nakon što se kao tinejdžerka proslavila u tv seriji „Uno, dos, tres, responda otra vez“, okrenula se glumi.

Jedna od prvih većih uloga koja je proslavila bila je 1977. u filmu „Promena pola“ (Cambio de Sexo), gde je glumila mladića koji želi da promeni pol.

Nastavila je da gradi uspešnu karijeru tokom sledeće decenije, ali prava svetska slava stigla je tek sa plodonosnom saradnjom sa Almodovarom.

Nakon što je zbog svađe prekinuo saradnju sa svojom dotadašnjom omiljenom glumicom, Karmen Maurom, Almodovar je u Abril pronašao novu muzu – zajedno su snimili tri filma.

U ostvarenju „Veži me“ (Atame!) Abril je glumila bivšu porno glumicu i narkomanku koju kidnapuje mentalno oboleli mladić zaljubljen u nju (Antonio Banderas).

Uprkos brojnim kontraverzama, film je postigao veliki uspeh i Abril doneo nominaciju za „španskog Oskara“, nagradu Goja.

U karijeri je bila nominovana za ukupno osam Goja nagrada, a 1995 je osvojila za ulogu prostitutke alkoholičarke u filmu „Nadie hablará de nosotras cuando hayamos muerto“.

Sledeće godine usledio je film „Visoke potpetice“ (Tacones Lejanos) u kome je tumačila glavnu ulogu – lik voditeljke koja se nakon 15 godina susreće sa majkom i pokušava da izgladi odnos sa njom, iako se udala za majčinog bivšeg ljubavnika.

Te iste 1991, pojavila se u filmu „Ljubavnici“ (Amantes) i osvojila Srebrnog medveda za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Berlinu.

Godine 1993. pojavila se u trećem Almodovarovom filmu, „Kika“, i ponovo osvojila nagradu u Berlinu- Berlinale Camera.

Usledio je 2001. popularni film „Bez vesti od Boga“ (Sin noticias de Dios) u kome je igrala uz Penelope Kruz, a scenario je bio posebno pisan za njih dve.

U narednim godinama Abril je nastavila da glumi u filmovima i serijama u Španiji, Francuskoj i Italiji, budući da tečno govori sva tri jezika.

„Za mene, film je najbolji način života koji znam. Glumim od 15. godine, bila sam u 60 filmova, ne znam kako da radim nešto drugo sem toga. To je moj način života, a ne način da zaradim platu. Svaki film mi oduzme dva meseca i zahteva moj um, moje telo, moju dušu, traži sve. To nisu dva meseca mog slobodnog vremena, to su dva meseca moje egzistencije“, rekla je Abril.

Foto organizator

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh