Gradovi

Gojković: Bugarska pruža punu podršku Srbiji na EU putu

SOFIJA – Bugarska pruža punu podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji, poručili su danas bugarski zvaničnici u razgovoru sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Gojković, koja boravi u zvaničnoj poseti Bugarskoj, danas je razgovarala sa predsednikom te zemlje Rosenom Plevnelijevim, predsednikom Vlade Bojkom Borisovim i ministrom inostranih poslova Danielom Mitovim, a na sastancima je istaknuto da dve zemlje žele dalji razvoj dobrosusedskih i prijateljskih odnosa.

Predsednik Bugarske Plevnelijev je rekao da između dve zemlje postoji intenzivan dijalog ističući da je Bugarska prijatelj Srbije, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Plevnelijev je naglasio da Bugarska želi da Srbija u što skorije vreme postane članica Evropske unije i da će pomoći na tom putu, kao i da je važno da zajedno rade na jačanju i razvoju regiona.

Predsednica parlamenta zahvalila je na podršci i navela da je sada, nakon otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja, pred Srbijom veliki posao i da nam je značajno iskustvo država koje su taj put prošle.

Gojković je rekla da u ovoj godini očekuje otvaranje i drugih pregovaračkih poglavlja, budući da je Srbija u prethodnom periodu uradila mnogo na reformskim procesima.

Predsednica parlamenta se sastala i sa predsednikom Vlade Bojkom Borisovim, koji je izneo stav da je potrebno ubrzati pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU.

On je istakao da Sofija visoko ceni konstruktivni dijalog koji ima sa Beogradom te da dve zemlje dele mnoge zajedničke stavove i interese što je, kako je ocenio, odlična osnova za dobosusedske odnose, saopštila je Pres služba bugarske vlade, a prenosi BTA.

Kako je ukazao, transportno povezivanje, razvoj infrastrukture i bliska energetska saradnja trebalo bi da budu glavni bilateralni prioriteti dve zemlje.

Naveo je i da je krajem 2015. bugarsko Ministarstvo energetike završilo prvu fazu izgradnje interkonektora za prirodni gas sa Srbijom i da se sada sklapaju aranžmani radi obezbeđivanja finansiranja druge faze.

„Aktivan rad obeju strana na sprovođenju ovog projekta je veoma važan kako bi se obezbedilo snabdevanje gasom u Jugoistočnoj Evropi“, rekao je Borisov.

Sagovornici su razgovarali i o migracionim tokovima u Evropi, saglasivši se da to pitanje iziskuje veću saradnju i komunikaciju, pogotovu između susednih zemalja, a Borisov je poručio da Bugarska marljivo ispunjava svoje dužnosti kao članica EU sa spoljnim granicama bloka, navodi bugarska agencija.

Predsednica Narodne skupštine razgovarala je i sa ministrom spoljnih poslova Danielom Mitovim, koji je naglasio da je važno da dve zemlje održavaju dobrosusedske i prijateljske odnose i da unapređuju regionalnu saradnju koja je podloga evropske saradnje.

Gojković je sa zvaničnicima Bugarske razgovarala i o razvoju ekonomskih odnosa, posebno u oblasti infrastrukture, turizmu, prekograničnoj saradnji, kao i potencijalima saradnje u okviru „Krajovske grupe“, koju čine Srbija, Bugarska i Rumunija, a bilo je reči i o unapređenju položaja nacionalnih manjina.

Predsednica parlamenta je posetu Bugarskoj započela juče susretom sa predsednicom Narodne skupštine Republike Bugarske Ceckom Cačevom.

U delegaciji Narodne skupštine je i poslanica Adriana Anastasov, članica grupe prijateljstva Skupštine Srbije sa Bugarskom.

foto Tanjug, Z. Žestić

Preview

MAJA GOJKOVIC I DANIEL MITOV

Slide

MAJA GOJKOVIC I BOJKO BORISOV

Slide

MAJA GOJKOVIC I ROSEN PLEVNEVIJEV

MAJA GOJKOVIC I DANIEL MITOV

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh