Gradovi

Gojković: Radimo na tome da do 2020. budemo spremni za EU

Gojković: Radimo na tome da do 2020. budemo spremni za EU

BEOGRAD – U aktuelnom sazivu srpskog parlamenta postignut je politički konsenzus o punopravnom članstvu Srbije u EU i želja je da, donošenjem mnogih zakona i sprovođenjem reformi, Srbija do 2020. bude u potpunosti spremna za ulazak u tu organizaciju evropskih naroda, izjavila je danas predsednica Narodne skupšine Maja Gojković.

Gojković je na međunarodnoj konferenciji „Više od civilnog: zajedničkim dijalogom na evropskom putu“ rekla da je saradnja sa civilnim sektorom važna za funkcionisanje demokratije u svakom društvu, posebno u procesu pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Ona je naglasila da je u aktuelnom sazivu srpskog parlamenta postignut politički konsenzus o punopravnom članstvu Srbije u EU, što je spoljnopolitički prioritet.

„Donošenjem mnogih zakona, kojim nastojimo da usaglasimo domaće zakonodavstvo sa evropskim, i sprovođenjem reformi, želimo da do 2020. godine budemo u potpunosti spremni za ulazak u ovu organizaciju evropskih naroda“, naglasila je Gojković.

Istakla je da se započete ekonomske reforme, kao i političke, sprovode ne samo zbog članstva u EU, već pre svega zbog naših građana i želje da Srbija postane modernija i uređenija država.

„Narodna skupština zajedno sa Evropskim pokretom u junu 2014. godine osniva i Nacionalni konvent o Evropskoj uniji, koji okuplja 571. nevladinu organizaciju i time pokriva sve oblasti koje će biti predmet pristupnih pregovora“, rekla je Gojković i kao dragocenu i neophodnu istakla podršku i pomoć NVO, posebno zbog „sadržajnog i zahtevnog“ procesa pregovaranja o članstvu u Evropskoj uniji.

Podsetila je da je Srbija u decembru prošle godine otvorila prva poglavlja 32 i 35, koja se tiču finansijske kontrole i ostalih pitanja i da je spremna da u ovoj godini otvori i druga pregovaračka poglavlja, pre svega 23 i 24, što je i predloženo Rezolucijom Evropskog parlamenta.

Gojković je naglasila da se saradnja sa Evropskim pokretom, osim kroz Nacionalni konvent, odvija i u okviru drugih foruma, kao što su Srpsko-nemački civilni dijalog, Škola evropskih integracija na saveru Kosova i Metohije i Forum žena Evropskog pokreta u Srbiji.

„Ovo svedoči o našoj širokoj saradnji sa civilnim sektorom u procesu evropskih integracija, koji je naš partner na ozbiljnom i odgovornom poslu, koji nas očekuje u narednom periodu“, rekla je Gojković.

Gojković je učesnicima dvodnene konferencije poželela uspešan i organizovan rad.

Foto Tanjug, Z. Žestić

Preview

MAJKL DEVENPORT I JO LAJNEN

Slide

ALEKSANDAR VUCIC

Slide

POCETAK KONFERENCIJE

Slide

POCETAK KONFERENCIJE

Slide

POCETAK KONFERENCIJE

Slide

POCETAK KONFERENCIJE

Slide

JO LAJNEN

Slide

POCETAK KONFERENCIJE

Slide

VUCIC LAJNEN I DEVENPORT

Slide

VUCIC DEVENPORT I LAJNEN

Slide

GOJKOVIC VUCIC DEVENPORT I LAJNEN

Slide

VUCIC I DEVENPORT

Slide

POCETAK KONFERENCIJE

MAJKL DEVENPORT I JO LAJNEN

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh