Gradovi

Golubović: Obezbeđeno oko 30 miliona evra za IPARD u 2016.

KOPAONIK – Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubivić je izjavio danas da je to ministarstvo iz budžeta obezbedio oko 30 miliona evra za početak realizacije IPARD programa za poljoprivrednike i da će krajem godine biti raspisani prvi pozivi za aplikacije.

Sprskim poljoprivrednicima će biti obezbeđeno 175 miliona evra do 2020. pomoću IPARD II programa, a oko 30 milion je namenjeno koofinansiranju I taj novac je obezbedejn iz budžeta, rekao je Golubović na Kopaonik biznis forumu.

“Jedina mogućnost finansiranja poljoprivrede je IPARD i procena je da će Srbiji kada uđe u EU iz zajedničkog poljoprivrednog budžeta pripasti oko 1,2 miliajrde evra godišnje – malo li je? To je jedini fond koji zaista može da razvije našu poljoprivredu”, naglasio je Golubović.

On je kazao da su krediti za poljoprivrednike veoma skupi i najavio da bi u narednih nekoliko dana trebalo da bude dogovoreno da država finansira kamatu na kredite.

„Ministarstvo će najverovatnije finansirati kamatu koja će biti samo tri odsto ove godine biti sto kamate“, rekao je Golubović i podsetio da ta kamata sada iznosi četiri odsto za stočare i šest odsto za ostale delatnosti.

On je kazao da je za Srbiju dugoročno gledano velika šansa izvoz voća i povrća, a posebno u Rusiju.

On je rekao da na ruskom tržištu postoji rupa koja je nastala zbog loših odnosa Rusije i Turske i da je Rusiji potrebno, na primer 500.000 tona paradajiza.

Golubović je naveo da je agrarni budžet za ovu godinu 40,5 milijardi dinara milijardi dinara, ali da će iz prethodne godine biti dodata 10,1 milijarda dinara tako da će ukupan budžet za 2016. činiti 6,1 odsto ukupnog budžeta Srbije.

On je izrazio očekivanje da će uskoro biti otvorena i pregovaračka poglavlja 11, 12 i 13 koja se odnose na poljoprivredu, bezbednost hrane I ribarstvo.

Golubović je dodao da bi prvo trebalo da bude otvoreno pogljavlje 13 koje se odnosi na ribarstvo.

Predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić je rekao da je problem naše poljoprivrede neorganizovanosti odnosno mala poljoprivredna gazdinstva koja su prepuštena sebi, kao i da još nismo završili restituciju zemljišta.

Predsednik UO Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš je rekao da se privredi stalno nešto obećava, ali da se ta obećanja neispunjavaju i da se tako ne može podići konkurentnost poljoprivrednika.

Direktor Operacija Viktorija grupe, koja godišnje izveze oko 200 miliona evra poljoprivrednih proizvoda, Nikola Vujačić je rekao da je najvažnije da poljoprivrednici nauče tržišno da se ponašaju i da nastupaju tamo gde imamo konkurentske prednosti.

Suvlasnik i direktor prodaje kompanije Sirogojno kompani Đorđe Ljubojević je kazao da najpre treba definisati ko može da se bavi poljoprivrednom prizvodnjom u Srbiji i da li ispunjava uslove za to.

Generalni direktor kompanije Global Seed Saša Vitošević

Srbiju očekuju veliki izazovi u poljoprivredi, s obzirom na prognoze za cene hrane u svetu, kao i na ekonomsku situaciju u zemlji koja nije ohrabrujuća za poljoprivredu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh