Gradovi

Goran Vesić: Povratak Pekića na Vračar

BEOGRAD – Demokratiju u Srbiji, za koju smo se kao društvo izborili, dugujemo mnogim časnim ljudima među kojima posebno mesto zauzima Borislav Pekić, istakao je gradski menadžer Goran Vesić i dodao da je , kao jedan od najznačajnijih književnika 20. veka, to mesto Pekić zaslužio svojim beskompromisnim životom, radom, robijom, praštanjem i dobrotom.

Ponosan na to što su gradska vlast i Vlada Srbije „vratili Borislava Pekića na Vračar“, Vesić je u autorskom tekstu u Večernjim novostima podsetio da je u teškim vremenima on pokazao „kako je biti čovek po cenu života ali samo – sopstvenog“.

Upravo tako je, kaže, o Pekiću govorio Dušan Kovačević.

Vesić smatra da život ovog velikana srpske književnosti 20. veka, možda, kako kaže, na nabolji način govori o tragediji našeg naroda i podelama koje su se dešavale u našem društvu u dvadesetom veku.

„Od Borislava Pekića danas kao društvo možemo i moramo da učimo. Ponosan sam jer se njegove ideje o životu Srbije u evropskoj zajednici naroda, o demokratiji i slobodi i vlasti koja gleda u budućnost umesto u prošlost ostvaruju“, napisao je Vesić.

Kako je dodao, politiku vlade koju vodi premijer Aleksandar Vučić na najbolji način opisuju Pekićeve reči:

„Treba gledati pravo jer da se htelo gledati iza sebe, dobili bismo oči na potiljku. Treba ljubiti zemlju svoje dece, a ne dedova svojih, jer čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo nego kuda idemo“.

Vesić, inače, nekada funkcioner Demokratske stranke čiji je jedan od osnivača bio i Pekić, kaže da kao Beograđanin i Vračarac veruje da nema boljeg mesta za spomenik Borislavu Pekiću od rekonstruisanog Cvetnog trga na kome se sada nalazi.

Nekako je prirodno je da gostima dobrodošlicu na „kapiji Vračara“ poželi najpoznatiji Vračarac prošlog veka, istakao je Vesić prisećajući se kada je prvi put video Pekića.

Bilo je to, kaže, na prvim opozicionim demonstracijama u Beogradu koje su održane 13. juna 1990. godine.

„Bio sam student počastvovan zato što hodam u istoj koloni sa piscem čije je književno delo bio deo mog obrazovanja i odrastanja“, naveo je Vesić i dodao da je nekoliko hiljada ljudi, koje je pisac predvodio, došlo do zgrade bivše Narodne skupštine u ulici Kralja Milana i posedalo u znak protesta na asfalt.

Policija je, nastavlja priču Vesić, zaustavila saobraćaj ali se odjednom iz pravca Londona pojavio beli golf, očigledno pušten kroz kordon, koji se kretao u punoj brzini prema ljudima koji su sedeli.

Kako se golf približavao mnogi su, kaže, počeli da ustaju u strahu da ne budu pregaženi, ali ne i Pekić.

„On je sedeo u prvom redu, nepomičan prkoseći opasnosti. I pobedio je. Automobil se jedva, kočeći, zaustavio na metar-dva od Pekića koji se nije pomakao. Ljudi koji su ustali sada su okružili automobil pokušavajući da otvore vrata i dođu do vozača. On je u poslednjem trenutku uspeo da okrene automobil i pobegne nazad u pravcu Londona….“, napisao je Vesić.

On je dodao da nikada neće zaboraviti taj trenutak.

I danas, ističe, pamti scenu u kojoj Borislav Pekić pobeđuje nasilnika mirnim, gandijevskim otporom.

Nešto kasnije, u intervenciji milicije ispred zgrade RTS u Takovskoj ulici Pekić je dobio udarac pendrekom jer se nije sklonio pred kordonom milicije kao što nije pobegao pred automobilom. Na kraju dana, Pekić je u Domu omladine držao tribinu odnosno konferenciju za štampu na kojoj je govorio o nasilju nad demonstrantima i demokratiji.

Toga dana, Vesić kaže da je naučio jednu od najvažnijih lekcija u životu:

„Nepobedivi ste ako verujete u prave političke ideje i ako se beskompromisno za njih borite“.

Foto/ Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh