Novosti online

Господски конак за трубаче у Гучи

Гуча – Надохват главне позорнице Драгачевског сабора у Гучи, поред Бјелице на десној обали, означен је почетак градње Дома трубача. Темеље су насули Расим Љајић, потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине и туризма, начелник Моравичког округа Слободан Јоловић, директор Сабора трубача Слободан Вељовић, и заменик председника општине Лучани, Миливоје Доловић.

– Ово је улагање које ће уздићи Сабор, као један од највећих народних скупова у Србији, и домаћини ће бити у прилици да на господски начин приме свих 160 трубача, учесника завршнице на приредби коју је, рецимо, прошле године посетило 300.000 гостију и,, уверени смо, биће их све више – казао је Расим Љајић на градилишту, обележавајући свечаност.

Вицепремијер је навео да укупна вредност улагања износи 45 милиона динара. Министарство туризма обезбедило је 20 милиона, и најавио могућност да буде уложено још десет колико недостаје да би посао био потпуно исплаћен. Грађевина ће имати 1.180 квадрата, извођач радова је „Центум” из Лесковца, а надзорник архитекта Душан Вуловић из Чачка. Расиом Љајић је навео да је Министарство туризма лане доделило пет милиона динара за одржавање 55. Сабора трубача, и да ће ове године усмерити сличан износ за следећу приредбу.

Сабор у Гучи прошле године убележио је губитак од 1.751.000 динара, али су организатори уверени да се то неће поновити

Слободан Јоловић, данас начелник Моравичког округа а раније дугогодишњи председник Саборског одбора у Гучи, саопштио је на почетку радова да је за протеклих 55 година кроз ову брдску варошицу, на саборима, прошло близу 20 милиона гостију, такмичило се 12.000 трубача у 1.200 оркестара у свим категоријама.

– Свих тих година било је забрањено да се мајстори трубе, који трипут победе на Сабору, такмиче и даље. Али, правилником Сабора од ове године и њима је омогућено да учествују у финалу и то ће, сигуран сам, донети нови сјај највеће сабору трубача у свету.

Јоловић је напоменуо да је Сабор у Гучи прошле године убележио губитак од 1.751.000 динара, али је уверен да се то неће поновити.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh