Gradovi

Gotemeler: Srbija odlučuje o vežbi s Rusijom, NATO je ok s tim

Zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler izjavila je danas u Crnoj Gori, gde Alijansa učestvuje u vežbama za vanredne situacije dok ruske trupe, po oceni AP, učestvuju u ratnim igrama u susednoj Srbiji, da je na „Srbiji da odlučuje da li želi da učestvuje u vojnoj vežbi sa Ruskom Federacijom“.

PODGORICA – Zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler izjavila je danas u Crnoj Gori, gde Alijansa učestvuje u vežbama za vanredne situacije dok ruske trupe, po oceni AP, učestvuju u ratnim igrama u susednoj Srbiji, da je na „Srbiji da odlučuje da li želi da učestvuje u vojnoj vežbi sa Ruskom Federacijom“.

AP navodi da se šestodnevne vojne vežbe u Srbiji, nazvane „Slovensko bratstvo 2016“, koje su počele danas, odvijaju „usred narastajućih napetosti između Moskve i Zapada oko Sirije i niza drugih geoplotičkih pitanja“.

„NATO pridaje veliki značaj tome da zemlje imaju priliku da biraju svoje odnose u oblasti bezbednosti. Suvereno je pravo zemalja da same biraju bezbednosne odnose. Na Srbiji je da odlučuje da li želi da učestvuje u vojnoj vežbi sa Ruskom Federacijom. Što se NATO tiče, to je u redu, to je ok“, rekla je Gotemelerova.

AP navodi, pozivajući se na podatke Ministarstva odbrane Srbije, da u vežbama „Slovensko bratstvo 2016“ učestvuje 212 pripadnika ruskih trupa, 3 trnasportna aviona, 450 vojnika iz Srbije i 56 iz Belorusije, a dodaje i da „nekoliko srpskih vojnika takođe učestvuje u vežbi koju predvodi NATO u Crnoj Gori, a koja uključuje borbu protiv poplava i hemijskih napada“.

Gotemelerova je navela da „put Crne Gore ka članstvu u NATO napreduje glatko uprkos snažnom protivljenju Rusije“.

AP navodi da su „Srbija i Crna Gora bile jedinstvena država pre nego što su se razdvojile 2006“, a da „od razdvajanja Crna Gora sledi prozapadnu politiku, dok se Srbija muči u pokušaju da se oslobodi stiska Moskve“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh